‘Blijvend zorgen’ in Brabant over drugsproductie en gedumpt afval
De provincie Noord-Brabant maakt zich „blijvend zorgen” over drugscriminaliteit. Dat zegt gedeputeerde Hagar Roijackers (milieu, GroenLinks) in reactie op het jaarlijkse overzicht van het aantal aangetroffen drugslocaties in Nederland, dat de politie dinsdag presenteerde. Een fors deel van die locaties ligt in Noord-Brabant, dat tevens de provincie is waar afgelopen jaar het vaakst gedumpt drugsafval werd aangetroffen.
„We maken ons in Brabant blijvend zorgen over dit soort productielocaties en dit soort afval”, zegt Roijackers. Volgens haar zijn de gevolgen groot voor de omgeving, het water en de natuur, maar ook in financieel opzicht om alles op te ruimen. „Het gaat om grote investeringen van maatschappelijk geld. En de natuur is vaak nog jaren bezig om zich te herstellen nadat grote kosten gemaakt zijn om bodem en water schoon te maken.”
Afgelopen jaar werden in Nederland 151 locaties ontdekt waar synthetische drugs, cocaïne of heroïne werden gemaakt, 44 procent meer dan in 2022. In Zuid-Holland zijn de meeste locaties aangetroffen (40), gevolgd door Noord-Brabant (35). De zuidelijke provincie staat bovenaan de lijst als het gaat om locaties waar chemicaliën en attributen voor de productie voor drugs zijn gevonden (39) en locaties met drugsafval (42).
In 2019 werd in Noord-Brabant op maar liefst 90 plekken drugsafval aangetroffen, maar in de jaren daarna daalde dat aantal steeds. Afgelopen jaar nam het aantal vondsten echter weer toe. „We zijn erg blij met de oplettendheid en meldingsbereidheid van onze inwoners”, aldus Roijackers.
Eind vorig jaar werd in een natuurgebied bij het Brabantse dorp Halsteren begonnen met de sanering van wat volgens Roijackers de grootste drugsafvalput in Nederland is. Een boswachter trof die put in 2021 aan. De grond en het water waren zo verontreinigd, dat tot 8 meter diepte de grond moet worden afgegraven. Daar moesten eerst 400 bomen voor worden gekapt. De sanering kost miljoenen euro’s. Het rijk draagt bij aan de kosten.