Gemeente Westland juicht intrekken spreidingswet toe
Politieke partijen uit de gemeente Westland juichen het plan toe om de spreidingswet, amper vier maanden na de invoering, al weer in te trekken. Een meerderheid van de gemeenteraad nam eind januari een motie aan, waarin staat dat de spreidingswet „niet inpasbaar” is in het Westland. Het college van burgemeester en wethouders moest die boodschap overbrengen aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer.
„Strategisch gezien was dat misschien niet de beste aanpak, heel Nederland viel over ons heen”, zegt fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig, de grootste partij in de raad. „De tijd lost alles op, zo blijkt nu.”
PVV, VVD, NSC en BBB hebben namelijk in hun hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet afgesproken dat ze de wet, die moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van asielzoekers over het land, al weer willen intrekken. In plaats daarvan komt er een tijdelijke asielcrisiswet met maatregelen om „de acute asielinstroom en -opvangcrisis voor de komende tijd te bestrijden”.
Guus Bakker, fractievoorzitter van de Westlandse coalitiepartij VVD, vindt het „heel positief” dat de spreidingswet van zijn partijgenoot Eric van der Burg weer verdwijnt. „Iets opleggen werkt alleen maar averechts voor het draagvlak bij burgers”, aldus Bakker.
Volgens de VVD’er „moet de praktijk uitwijzen” hoe vluchtelingen nu over Nederland worden verspreid. „De wens was dat er een ander, strenger asielbeleid zou komen om de instroom te beperken. Een echte vluchteling is een echte vluchteling, die moeten we helpen. Maar het afschrikken van economische vluchtelingen lijkt nu een stapje dichterbij.”
Volgens Duijsens werd van bovenaf al druk uitgeoefend op Westland om te zorgen voor 702 opvangplaatsen, het aantal dat staat genoemd in de spreidingswet. „Ik zei toevallig begin deze week tegen onze wethouder: wacht maar even af waar de formerende partijen mee komen. Dat bleken helderziende woorden. Ik zou niet weten hoe en waar we ruim 700 asielzoekers moeten opvangen in onze gemeente. Die druk is nu weggenomen.”
Een meerderheid van de raad wil geen asielzoekers hebben in Westland omdat de tuinbouwgemeente al veel Oekraïners en statushouders opvangt en duizenden arbeidsmigranten huisvest. Jongeren en starters zouden daardoor nu al nauwelijks aan een huis kunnen komen.