Zuid-Holland ziet in akkoord ‘aanknopingspunten’ voor woningbouw
De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. „Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur”, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). „Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen.”
Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken om tussen 2022 en 2030 zo’n kwart miljoen woningen te bouwen. De provinciale coalitie, die bestaat uit GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA, streeft bij nieuwbouw naar 40 procent sociale huur en wil natuur en landbouwgrond zoveel mogelijk behouden. Zuid-Holland zwakte onlangs enkele afspraken af nadat demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting had gedreigd de regie op woningbouw over te nemen. Volgens De Jonge remt de provincie de bouw af met afspraken die verder gaan dan het landelijke beleid.
In het hoofdlijnenakkoord voor het nieuwe kabinet staat dat van nieuwbouwwoningen minimaal 30 procent voor de sociale huur moet zijn. PVV, VVD, NSC en BBB willen de woningbouw versnellen door te zorgen voor meer beschikbare en betaalbare grond, zowel binnen als buiten steden en dorpen. Zo willen ze nieuwe gebieden aanwijzen voor grootschalige woningbouw. Op plekken waarvoor nog niet is vastgesteld wat er komt, krijgen woningen de voorkeur boven windturbines als er sprake is van „concurrentie” om de grond.
Gedeputeerde Koning hoopt dat het nieuwe kabinet haar helpt om snel voldoende en geschikte woningen te laten bouwen. „Zuid-Holland heeft de grootste woningbouwopgave van heel Nederland. Met meer dan 25 procent van de nationale woningbouwopgave op 8 procent van het Nederlandse grondgebied kan Zuid-Holland alle steun van de rijksoverheid goed gebruiken.”