Binnenland

Donner wil subcultuur rond wietbranche tegengaan

De wietbranche floreert in Nederland en draagt dat openlijk uit, tot groot ongenoegen van minister Donner van Justitie en van de Tweede Kamer. „Er is een hele cultuur rondom wietteelt ontstaan", zei Donner.

ANP
23 February 2005 17:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

De bewindsman kondigde woensdag aan niet alleen de grootschalige wietteelt aan te pakken maar ook deze openlijke uitwassen. De vraag is alleen hoe, want het zijn legale producten die ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Het gaat om grondstoffen, lampen of andere gereedschappen om de wietplantjes tot volle groei te laten komen.

„Er valt nu niets te doen tegen growshops, waar men materiaal voor wietteelt kan kopen. Je kunt het bijvoorbeeld ook een tuinwinkel noemen”, aldus Donner. Hij laat de mogelijkheden onderzoeken om deze praktijken in te dammen en denkt daarbij onder meer aan een wettelijke regeling, zoals vergunningen. „Maar liever niet”. De SGP wil deze winkels gewoon sluiten, maar dat kan volgens de minister niet.

Ook de reclame van Transavia op stadsbussen in Spanje, waarin een wietplantje voorkomt, valt slecht bij Donner. „Dit is volstrekt schadelijk voor het beeld in het buitenland”. Volgens hem zal het ertoe leiden dat landen zich niet neerleggen bij het eigen drugsbeleid van Nederland.

De Tweede Kamer is verontrust over de grote rol van Nederland bij de productie, export en doorvoer van pakweg alle soorten drugs. Opvallend is dat de teelt van nederwiet de pan uitrijst, terwijl alleen kweek voor eigen gebruik is toegestaan. Donner beloofde een nog intensievere aanpak van de kwekerijen. Het winterse weer biedt daarbij uitkomst: zo kan de politie goed zien bij welke panden de sneeuw snel is weggesmolten. Het zou kunnen wijzen op warmte door de vele lampen die nodig zijn voor de hennepplantjes.

Verder steunen de partijen de intensieve controles op cocaïnesmokkel via Schiphol maar zijn ze nog niet overtuigd van de resultaten. Donner noemt de aanpak van bolletjesslikkers en andere koeriers vanaf de Nederlandse Antillen effectief. Suriname is lastiger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer