EconomieAspergeteelt

„Aspergesteker maakt steeds vaker plaats voor machine”

Aspergesteken wordt straks dankzij machinaal oogsten een ambacht uit het verleden. In combinatie met nieuwe stretchfolie neemt ook de kwaliteit van de gewilde groente toe.

Gert Janssen
15 May 2024 14:24
De oogstmachine tilt de folie op en snijdt de asperges zo’n 10 centimeter boven de wortels af. beeld VidiPhoto
De oogstmachine tilt de folie op en snijdt de asperges zo’n 10 centimeter boven de wortels af. beeld VidiPhoto

Dat is althans de voorspelling van Hans Kalter en Math Teeuwen. Kalter is salesmanager van Cristiaens Agro Systems, de bedenker van oogstmachine Chris. Teeuwen is uitvinder van een drielagige rekbare folie die over de aspergebedden wordt getrokken.

In combinatie met elkaar lijken machine en folie het ei van Columbus. Dat was dinsdag in elk geval de boodschap tijdens een demonstratie voor aspergetelers in het Duitse Niederkrüchten, net over de grens bij Venlo.

Rendabel

Oogstmachine Chris is niet nieuw, maar wordt tot nog toe in Nederland vrijwel niet ingezet. In Duitsland ligt dat anders.

Dat heeft volgens Kalter te maken met de schaalgrootte van de teelt bij de oosterburen. „Duitse aspergetelers zijn meestal akkerbouwers met grote velden. Nederlandse telers zijn tuinders bij wie asperges onderdeel zijn van een breder assortiment aan producten.”

Dat laatste betekent dat de oppervlakte asperges per bedrijf door de bank genomen kleiner is dan aan de andere kant van de grens. Volgens Kalter is het vanaf een oppervlakte van 7 hectare rendabel om een oogstmachine aan te schaffen in plaats van de asperges handmatig te laten steken. Die grens gaat eerder omlaag dan omhoog, doordat de marge in de aspergeteelt onder druk staat, stelt hij.

Rupsbanden

De oogstmachine rijdt op rupsbanden. Die maken niet alleen oogsten bij nat weer mogelijk, maar garanderen ook een goede verdeling van het gewicht van het voertuig. Belangrijk is namelijk dat de roterende messen aan de voorzijde op dezelfde hoogte hun werk blijven doen.

Die messen snijden op zo’n 10 centimeter boven de wortels van de plant de nieuwe uitlopers (de eigenlijke asperges) af. De groente komt op een lopende band terecht en wordt gesorteerd door vier mensen die op de machine zitten. Leverbare stengels leggen ze in kisten, te dunne en kromme asperges vallen terug op het land.

De machine tilt de folie, waarmee de aspergebedden zijn afgedekt, tijdens het rijden op en legt het achter zich weer terug.

Asperges groeien voortdurend. Bij warm weer gaat dat zo hard, dat handmatige stekers de teeltbedden elke dag langsgaan. Bij machinaal oogsten is die tussentijd ongeveer een week.

„Het is nu al moeilijk om voldoende personeel te krijgen, het gaat om zwaar werk” - Hans Kalter, Salesmanager

„Het bespaart enorm veel werk”, zegt Kalter. Hij schat dat een grotere teler met de Chris zo’n 80 procent minder personeel nodig heeft.

De salesmanager is ervan overtuigd dat ook Nederlandse telers massaal zullen overstappen op het nieuwe systeem. „Het is nu al moeilijk om voldoende personeel te krijgen. Het gaat om zwaar werk. Bovendien stoppen veel arbeidsmigranten zodra ze vinden dat ze genoeg geld hebben verdiend. Soms is dat al halverwege het seizoen en blijf je als teler zitten met je oogst.”

Temperatuur

Na een testperiode van twee jaar wordt nu ook Growfoil op de markt gebracht, een stretchfolie van bedenker Math Teeuwen. De voormalig aspergekweker is al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een nieuwe plastic deklaag die ervoor moet zorgen dat asperges onder folie langer door kunnen groeien voordat ze geoogst moeten worden. Dat verbetert de kwaliteit en de zogeheten oogstprestatie.

Het geheim zit in de elasticiteit. De koppen van de asperges worden als het ware ingepakt en kunnen doorgroeien tot circa 15 centimeter boven de grond. Daardoor hoeft er minder vaak te worden geoogst: bij warm weer om de vier dagen, bij koud weer om de acht dagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer