Binnenland

Vakbonden boos om JSF-standpunt PvdA

De vakbeweging begrijpt niet waarom de PvdA zich tegen Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF keert. Volgens FNV en CNV zou niet meedoen ten koste gaan van tienduizenden manjaren werk.

Redactie politiek
23 April 2002 08:53Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

„PvdA-leider Melkert maakt een merkwaardige manoeuvre”, reageert voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV. Zijn FNV-collega L. de Waal laat weten de afweging van de PvdA-fractie niet te begrijpen. Niet alleen de werkgelegenheid weegt hun zwaar. De JSF-ontwikkeling biedt volgens hen het bedrijfsleven ook een uitgelezen kans om hoogwaardige werkgelegenheid in huis te halen en ervaring op te doen met nieuwe technologieën, die weer in andere sectoren toegepast kunnen worden.

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW noemt de ommezwaai van de PvdA-fractie „een helder staaltje van de onberekenbaarheid van de politiek.” VNO-NCW spreekt tegen dat de risico’s voor de overheid te groot kunnen zijn. „Het bedrijfsleven garandeert de overheid dat deelname geen extra geld kost ten opzichte van ’kopen van de plank’. De PvdA laat met haar opstelling de industrie en werknemers in de steek”, aldus VNO-NCW.

De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland zegt de houding van de PvdA wel te kunnen begrijpen. MKB-Nederland blijft echter voor de bouw van de JSF, mits er bij het project voldoende aandacht is voor de middelgrote en kleine bedrijven. De vakbeweging en ondernemingsorganisaties trachten de PvdA-fractie door advertenties nog op andere gedachten te brengen.

Volgens het ministerie van Defensie neemt de PvdA de belastingbetaler niet in bescherming tegen een onverantwoord besluit van het kabinet, maar gaat het niet deelnemen aan de JSF de burger uiteindelijk nog meer geld kosten. Dat komt doordat Defensie dan rond 2010 kant-en-klare straaljagers moet gaan kopen, tegen een hogere prijs. Bij andere grote aankopen, zoals het nieuwe pantservoertuig GTK, de NH-90-helikopters en het nieuwe amfibische transportschip, betaalt Defensie zelf volop mee aan de gemaakte ontwikkelingskosten. Bij het JSF-besluit nemen bedrijven een deel van de investeringen op zich.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer