Verdachte fraude op vrije voeten
Het openbaar ministerie heeft een van de drie verdachten die vorige week in het onderzoek naar de bouwfraude zijn aangehouden, weer vrijgelaten.
Volgens woordvoerder W. J. de Bruin zijn er nu onvoldoende ernstige bezwaren om hem nog langer in voorarrest te houden. De Bruin benadrukt dat dit niet betekent dat deze persoon geen verdachte meer is.
Inmiddels hebben betrouwbare bronnen bevestigd dat een van de drie aangehouden personen werknemer H. H. van bouwbedrijf Koop Tjuchem is. Hij is de maker van de zogeheten schaduwboekhouding. Deze registratie dient voor het landelijk parket van het OM als basis voor het onderzoek naar de veronderstelde bouwfraude. Justitie zelf wil geen mededelingen doen over de identiteit en achtergrond van de personen die vorige week vanaf dinsdag werden opgepakt.
H. hield volgens een insider voor Koop Tjuchem nauwgezet alle cijfers en afspraken bij. Verschillende calculators gaven prijsafspraken door aan H. Die verwerkte de werknemer van Koop Tjuchem op zijn beurt in de alternatieve boekhouding. „Als er negen aannemers bij een project betrokken waren, boekte H. bij alle negen de afspraak”, vertelt de bron. „Per aannemer werd aangegeven welke afspraak voor de bewuste aannemer gold, zodat er ook duidelijk werd wat er op termijn te verrekenen viel.”
Het landelijk parket dat het onderzoek naar bouwfraude leidt, meldde eerder dat acht personen als verdachte worden beschouwd. Onder hen zijn zeker drie ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Op 19 maart werden in het hele land op grote schaal invallen gedaan in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude in de bouwwereld. Het onderzoek richt zich op oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude, overtreding van de Wet economische mededinging, omkoping en ambtelijke corruptie.
Het onderzoek begon nadat voormalig technisch directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem in november vorig jaar de schaduwboekhouding van H. aan justitie overhandigde. Daaruit zou blijken dat in de bouwwereld illegale prijsafspraken zijn gemaakt en prijzen voor bouwprojecten kunstmatig werden opgedreven. Ook zou uit de boekhouding blijken dat bouwbedrijven ambtenaren omkochten.