EconomieInflatie

Bestrijding inflatie stelt niet al te veel voor

„Ons beleid is voldoende afremmend.” Vooral die zin uit de persconferentie na afloop van de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank vorige week, bleef hangen.  Want zijn de monetaire teugels voldoende aangehaald? Daar kunnen we grote vraagtekens bij zetten.

Edin Mujagic
11 May 2024 18:45Gewijzigd op 13 May 2024 06:52
Edin Mujagic
Edin Mujagic

Als dat waar is, dan zou je mogen verwachten dat de inflatie in de VS een soort terugtrekkende beweging zou maken en de Amerikaanse economie aanmerkelijk minder goed zou draaien. Weinig –om niet te zeggen niets– wijst daarop. Ja, de groei is in het eerste kwartaal behoorlijk lager geweest dan voorheen, maar is nog steeds vrij hoog. En de inflatie loopt sinds januari juist weer op.

Dat wijst erop dat de Amerikaanse centrale bank, ”The Fed”, de monetaire teugels eerder te weinig dan te veel heeft aangehaald. Ik begin me af te vragen of inflatiedaling naar 2 procent überhaupt te zien zal zijn bij de huidige Fed-rente.

Om inflatie te bestrijden, heeft de Fed de rente verhoogd van 0 procent in 2022 naar inmiddels 5,25 tot 5,5 procent. Toch blijft geldontwaarding te hoog. Bij een regionale centrale bank in de VS viel dat ook op en deden ze iets wat altijd op goedkeuring van deze macro-econoom kan rekenen: men is een en ander in historisch perspectief gaan bekijken.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve in Washington, kondigt aan dat het rentetarief onveranderd blijft. beeld AFP, Chip Somodevilla. 

Die exercitie leidde tot de conclusie dat de Amerikaanse inflatie 2,3 procentpunt hoger ligt dan wat je op basis van ontwikkelingen uit het verleden zou mogen verwachten op dit punt in een inflatiecyclus. Kijkend naar de economische groei geldt dat die sinds het begin van de huidige inflatiecyclus ruim 1 procentpunt hoger is. De vraag blijft te snel stijgen. De monetaire teugels zijn niet strak genoeg; het rentebeleid van de Fed is niet beperkend genoeg.

Strikt

Onderzoekers hebben ook gekeken naar hoe lang het monetair beleid in het verleden strikt gevoerd moest worden om inflatie te verlagen. Enkele jaren, zo blijkt. Gedurende de huidige inflatiecyclus is het rentebeleid ongeveer een jaar restrictief. De geschiedenis leert dan dat het rentebeleid nog langer restrictief moet blijven om inflatie naar 2 procent te brengen.

Ofwel: wil de Fed de inflatie verslaan, dan moet de bank op zijn minst haar rente nog zeker tot diep in 2025 ongewijzigd houden. Die verlagen –wat de Amerikaanse monetaire opperhoofden heel graag willen– zou er zomaar toe kunnen leiden dat de inflatie nog jarenlang te hoog blijft. Met alle gevolgen van dien, ook buiten dat land.

De auteur is hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer