Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval
De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.
Het onderzoek volgt op een juridische klacht, ingediend door families van slachtoffers en mensen die de aanval hebben overleefd. TotalEnergies zou personeel dat werd ingeschakeld voor een groot gasproject in het land niet voldoende hebben beschermd. Ook zou TotalEnergies geen brandstof hebben geleverd voor helikopters om mensen te evacueren.
Deze situatie ontstond nadat militanten, gelieerd aan terreurgroep IS, op 24 maart 2021 tientallen mensen doodden in de Mozambikaanse havenstad Palma. De aanval in de provincie Cabo Delgado duurde meerdere dagen en kostte honderden mensen het leven. Sommige slachtoffers werden onthoofd en duizenden mensen vluchtten uit hun huizen.
TotalEnergies is het niet eens met de beschuldigingen. Een woordvoerder van TotalEnergies, die zaterdag door het Franse persbureau AFP werd benaderd, herhaalde een eerdere verklaring waarin staat dat het bedrijf „de beschuldigingen resoluut afwijst”. Hij zei dat de teams in Mozambique dringende hulp hadden verleend en de evacuatie van 2500 mensen uit de fabriek mogelijk hadden gemaakt, onder wie burgers, personeel, aannemers en onderaannemers.
Over het gasproject in Mozambique was eerder ook in Nederland ophef. Volgens onder meer Milieudefensie verzekerde de Nederlandse overheid rond dit project in 2021 voor bijna 1 miljard euro een grote opdracht van baggeraar Van Oord. Het project ligt inmiddels al een tijd stil. Milieuorganisaties zijn tegen het volgens hen „verwoestende gasproject” en willen dat er geen sprake meer is van Nederlandse steun als TotalEnergies het project weer zou opstarten.
De Nederlandse overheid treedt vaker op als exportkredietverzekeraar bij heel grote bedragen, lange doorlooptijden of als de politieke situatie in een land instabiel is. Een onderneming is dan verzekerd tegen het risico dat een buitenlandse afnemer niet betaalt. Zo’n exportkredietverzekering kan voor allerlei projecten worden aangevraagd, ook voor duurzame energieprojecten.