Israël moet goed luisteren naar adviezen VS
De situatie rond Israël en Gaza blijft uiterst gespannen. Lange tijd hadden vooral de Amerikanen het idee dat het Israëlische leger wel zou afzien van een inval in Rafah, een zuidelijke stad in de Gazastrook, als er maar een tijdelijke deal zou komen tussen Israël en Hamas. Nu lijkt het erop dat de regering in Jeruzalem die inval toch wil doorzetten.
De taal die vooral premier Netanyahu blijft gebruiken als het om de aanval op Rafah gaat, blijft uiterst stevig. Volgens hem zal Israël onder geen geval terugschrikken voor een inval in Rafah, ook niet als er een deal komt met Hamas. Zowel de Verenigde Staten als tal van Europese landen hebben de Joodse staat gewaarschuwd die rode lijn echter niet te overschrijden. In Rafah zitten namelijk meer dan 1 miljoen Palestijnen opeengepakt. Zij zijn naar Rafah gevlucht vanuit het noorden van de Gazastrook, omdat het daar door aanvallen van Israël niet meer veilig was.
Het dilemma waarvoor de Israëlische regering zich gesteld ziet, is ingewikkeld. Aan de ene kant kan het land de steun van vooral de Amerikaanse bondgenoten simpelweg niet missen. Aan de andere kant is het ervan overtuigd dat de Hamasbataljons die in Rafah gelegerd zijn weggevaagd moeten worden, wil de operatie in de Gazastrook uiteindelijk zin hebben.
Experts zijn het er overigens niet over eens of Israël Hamas in Rafah ook echt kan uitroeien. In het noordelijke deel van de landstrook, waar het Israëlische leger zich eerder terugtrok, blijkt Hamas zich namelijk te hergroeperen. Het helemaal uitroeien van een terreurgroep is volgens sommige militair deskundigen dan ook simpelweg onmogelijk.
„Volgens sommige deskundigen is het helemaal uitroeien van een terreurgroep als Hamas vrijwel onmogelijk”
De visie op het optreden van het Israëlische leger wordt buiten Israël meestal als veel te verwoestend gezien, met veel te veel Palestijnse burgerdoden. In de Joodse staat zelf wordt er heel anders tegen het conflict aangekeken en is er weinig medelijden met de inwoners van de Gazastrook na het bloedbad dat Hamas op 7 oktober aanrichtte in Israël.
Het is juist aan de regering van het land om al die belangen goed af te wegen en niet alleen te luisteren naar stemmen van politieke haviken in de Knesset, het Israëlische parlement. De aanval van Iran op Israël, enkele weken geleden, heeft laten zien hoe belangrijk de steun van de VS is voor de Joodse staat.
Het zou zomaar kunnen dat de huidige president van de VS, Joe Biden, bij de presidentsverkiezingen in november niet wordt herkozen, mede omdat hij zich de afgelopen maanden vierkant achter Israël heeft opgesteld. Hij lijkt bereid die prijs te betalen. Het minste wat Israël, dat natuurlijk in de eerste plaats een morele afweging heeft te maken, kan terugdoen, is heel goed luisteren naar de militaire adviezen van de VS.