Wipstoeltjes en aanschuifbedjes een paar maanden heel handig, maar dan zit je ermee
Aanschuifbedje, kolfapparaat, kinderwagen, autostoeltje en badje: ouders hebben veel spullen nodig. Die hoef je niet per se zelf aan te schaffen.
In de hal van babyproductenverhuurder Tiny Library blokkeert een postkar met binnengekomen retourzendingen nog net niet de doorgang. Niet dat al deze klanten ontevreden zijn met hun babyspullen; het abonnement daarop is simpelweg afgelopen. De kar met uitgaande bestellingen staat al klaar, vol producten die op weg gaan naar een nieuw gezin.
Binnen is een rij stellingkasten gereserveerd voor kinderwagens, geordend op merk. Bugaboo, Joolz en Babyzen volgen elkaar op. Daarachter vullen balansborden, klimrekken en kolfapparaten de rekken.
Wat vier jaar geleden begon als een start-up in een studiootje in de Amsterdamse Pijp is inmiddels een scale-up met twaalf medewerkers, gevestigd op een bedrijventerrein in Weesp. Babyspullen huren slaat aan, en oprichter Julie Munneke wil dat het over tien jaar de norm is. Met een groeikapitaal van 1,4 miljoen euro, recent opgehaald bij verschillende investeerders, kan ze grote stappen in die richting zetten.
Bij Tiny Library huur je producten per stuk voor een maand of langer. Hoe langer de huurperiode, hoe lager de maandprijs. Andere aanbieders verhuren zowel losse producten als pakketten babyspullen. Weer andere verhuren autostoeltjes, campingbedjes of bolderkarren voor op reis of vakantie. Dat kan al vanaf enkele dagen.
Op de stickers van sommige dozen in het magazijn staat in grote letters ”gebruikt”, uit de tijd dat de voorraad werd beheerd door een externe partij. Intussen is dat aangepast in ”refurbished”, want woorden doen ertoe, weet Munneke. „Bij ”gebruikt” lijkt het alsof het vies is, terwijl “refurbished” staat voor gereinigd en nagekeken.”
Het reinigen en nakijken gebeurt in de werkplaats naast het magazijn. Een medewerker sleutelt er aan het onderstel van een kinderwagen. Naast de wasmachine hangen dekjes voor kinderwagens te drogen. Langs de muur staan bakken reserveonderdelen.
Verhuur verlengt de levensduur aanzienlijk. In vier jaar zijn er door Munneke nog nauwelijks producten afgeschreven, terwijl de meeste continu in de roulatie zijn. Er zijn wel spullen kapot gegaan, al lag dat eerder aan de gebruiker dan aan het product.
Zeker in het eerste jaar zijn sommige babyspullen maar kort nodig, weet Munneke, die zelf vier kinderen heeft in de leeftijd van zes maanden tot zeven jaar. Wipstoeltjes, aanschuifbedjes en baby-inzetstukken voor kinderstoelen zijn een paar maanden heel handig, en dan zit je ermee.
Kolfapparaten en duowagens, waar een baby en een dreumes tegelijk in kunnen, zijn populair bij Tiny Library. „Op Marktplaats kost een duowagen 800 tot 1000 euro, terwijl je hem ongeveer een half jaar nodig hebt." Huren voor 50 tot 60 euro per maand is dan een uitkomst.
Volgens verschillende aanbieders is huur tot wel 70 procent goedkoper dan nieuwkoop. Het verschil met tweedehands koop is veel kleiner, weet Munneke. „Marktplaats is onze grootste concurrent."
De redenen om te huren verschillen per groep. Munneke: „Hoogopgeleide tweeverdieners in steden vinden vooral duurzaamheid en flexibiliteit belangrijk. Mensen die buiten de stad wonen en ook een huurhuis en leaseauto hebben, vinden innovatie belangrijk en gaan vaak voor de nieuwste producten. En er zijn mensen die huren omdat ze niet kunnen of willen kopen."
De klanten van Tiny Library zijn dus heel divers, met grote inkomensverschillen. Wekelijks moet Munneke tien tot twintig aanvragen afwijzen omdat klanten niet door de kredietcheck komen. „Soms krijgen we brieven van bewindvoerders met de vraag of we een uitzondering kunnen maken."
Behalve losse verhuur aan eigen klanten regelt Tiny Library de verhuur voor een grote retailer en verschillende (kinderwagen)merken. Zij verwijzen op hun site door naar Munneke voor de huuroptie. „Onze schoonmaak- en onderhoudsrondes leveren waardevolle informatie op, die fabrikanten kunnen gebruiken bij hun (her)ontwikkelproces."
Toch is nieuwkoop nog lang niet uit de gratie, getuige de jaarlijkse presentatie van nieuwe modellen en limited editions van diezelfde leveranciers. Daar kan Munneke zich niet volledig aan onttrekken. „Als een consument de keuze heeft uit een Joolz Air en een Joolz Air Plus, wil die toch de nieuwste."
„Marktplaats is onze grootste concurrent” - Julie Munneke, oprichter Tiny Library