Binnenland

‘Opt-out’ migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo’n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. „Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt”, zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

ANP
26 April 2024 19:08

Voor een opt-out voor een beleidsonderdeel moet namelijk het Europees Verdrag worden aangepast. De 26 andere lidstaten moeten vervolgens ermee instemmen dat Nederland een uitzonderingspositie krijgt. „Dat is een illusie. Dat gaat niet gebeuren”, zei Gerbrandy.

D66 en de andere tegenstanders GroenLinks-PvdA en CDA benadrukten bovendien dat Nederland zich met een opt-out binnen Europa isoleert. „Een hek om Nederland zetten is geen oplossing”, zei Tom Berendsen (CDA). Dat vindt ook Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA). Het grootste deel van de migranten in Europa zijn arbeidsmigranten en geen asielzoekers, voegde hij daar aan toe.

D66 toonde zich in het debat de felste tegenstander. „Een opt-out leidt tot een Europa dat wij niet willen”, Gerbrandy. Als lidstaten het adagium hanteren „eigen lidstaat eerst, zal Europa niet in staat zijn samen problemen op te lossen.”

VVD, NSC en SP behoren tot de voorstanders van een opt-out voor migratie, al zijn de argumenten deels verschillend. VVD heeft de hoop gevestigd op het recent gesloten en lang bevochten Europese migratiepact. Maar als dat pact onvoldoende resultaat oplevert, zoals een daling van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, „dan sluit ik een opt-out niet uit”, zei Malik Azmani, lijsttrekker voor de VVD. „Nederland moet Nederland blijven. We kunnen het niet aan.”

„Nederland snakt naar grip op migratie”, zei NSC-lijsttrekker Dirk Gotink. Ook hij hoopt op resultaat van het Europese migratiepact, maar hij vindt dat het proces naar een opt-out wel moet worden opgestart. De SP wil simpelweg minder macht bij de EU leggen, zei Gerrie Elfrink (SP).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer