OM noemt eigen handelen in Ter Apel 2022 ‘ingrijpend’
Het Openbaar Ministerie erkent niet juist gehandeld te hebben tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgers die hulp boden werden gewaarschuwd voor strafrechtelijke vervolging en aan asielzoekers geboden tenten werden in beslag genomen. Dat was „ingrijpend, zeker voor de vluchtelingen die zich op het voorterrein van het azc bevonden”, aldus hoofdofficier van justitie Diederik Greive.
De terugblik op het handelen destijds volgt op het rapport van de Nationale ombudsman, die na onderzoek concludeert dat er onbehoorlijk en ongepast is opgetreden door onder andere OM, politie en gemeente Westerwolde. Het aanmeldcentrum was te vol, honderden mensen sliepen in de open lucht voor het hek. Burgers en hulpinstanties boden hulp door onder andere tenten en andere kampeerspullen te geven.
De driehoek (burgemeester, politie en justitie) besloot echter op basis van „concrete veiligheids- en criminaliteitsrisico’s” dat die spullen weg moesten, aldus Greive. „Achteraf bezien zijn wij ongelukkig met de manier waarop is omgegaan met de tenten, die in augustus in beslag zijn genomen.” De hoofdofficier meent dat een volgende keer voorkomen moet worden dat „wij genoodzaakt zijn strafrechtelijk op te treden ten aanzien van noodopvang en -verblijf van vluchtelingen”. Mensen die wachten op de start van hun asielprocedure moeten volgens hem „te allen tijde onder menswaardige omstandigheden opgevangen kunnen worden”.
De tenten werden door een betrokken burger gekocht na een crowdfundactie en uitgedeeld bij het terrein. Na de inbeslagname werden ze opgeslagen door de gemeente Westerwolde. Die opslag was dusdanig dat ze grotendeels onbruikbaar waren geworden. Een OM-woordvoerster laat weten dat de initiatiefnemer hiervoor financieel is gecompenseerd en de nog bruikbare tenten zijn teruggegeven.