Binnenland

Kleine opvanglocaties asielzoekers geopend of verlengd

In Reusel-De Mierden komt opnieuw een tijdelijke noodopvanglocatie voor maximaal veertig asielzoekers. De Noord-Brabantse gemeente gaat akkoord met het gebruiken van een hotel van de keten Fletcher als opvangplek tot uiterlijk eind oktober.

ANP
24 April 2024 11:45Gewijzigd op 24 April 2024 17:15

In Maastricht is besloten een bijgebouw van het provinciehuis langer beschikbaar te houden voor crisisnoodopvang. In ’t Lab, zoals het gebouw nabij het gouvernement heet, worden sinds de zomer van 2022 zo’n veertig vluchtelingen opgevangen. Die afspraak werd al meerdere malen verlengd, ditmaal tot eind van het jaar. Dit wordt wel de laatste verlenging, laat het Limburgse provinciebestuur weten.

Het hotel bij Reusel, aan de grens met België, is vaker gebruikt om asielzoekers op te vangen. In maart was het zo’n twee weken lang een tijdelijk onderkomen voor maximaal veertig mensen. Ook kunnen asielzoekers er overnachten wanneer er nog geen plek voor ze is bij het asielzoekerscentrum in Budel. Na registratie daar gaan ze naar een andere plek.

In Uithoorn (Noord-Holland) blijft een kleinschalige opvanglocatie mogelijk langer open. Het gaat om een buurtgebouw dat nodig is voor de nieuwbouwplannen van een school en waar sinds vorig voorjaar zo’n dertig mensen, gezinnen en stellen, kunnen worden opgevangen. De locatie zou eigenlijk in november sluiten, maar de school heeft het gebouw waarschijnlijk pas eind 2025 nodig.

De elf kinderen die in het gebouw verblijven gaan in de buurt naar school en de volwassenen doen vrijwilligerswerk. Omwonenden hebben geen bezwaar tegen het langer openhouden van de locatie, zegt de gemeente. Het is in juni aan de gemeenteraad van Uithoorn om een besluit te nemen over verlenging van de opvang.

Aan de noordkant van Dokkum komt waarschijnlijk een asielzoekerscentrum voor maximaal 250 mensen. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft de Watertorenbuurt aangewezen als locatie. De gemeenteraad beslist op 5 juni over het plan. Uit een raadpleging kwam begin dit jaar naar voren dat drie op de vijf inwoners van Noardeast-Fryslân negatief of zeer negatief zijn over de komst van een azc. Meer dan driekwart zegt een azc nooit te accepteren. Aan het onderzoek deden ruim 14.000 mensen mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer