OM eist half jaar celstraf na mishandeling NS-conducteur Schagen
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar zes maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist tegen twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna. De twee gingen op 13 september vorig jaar in de trein richting Alkmaar bij station Schagen een conducteur te lijf. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten werden belaagd en kregen klappen.
De geweldsuitbarsting vond plaats toen de conducteur ter hoogte van Schagen wilde controleren of de mannen in het bezit waren van een vervoersbewijs. Hij had op dat moment de indruk dat het tweetal hem ontliep. Toen hij ze aansprak, escaleerde het snel. Beide mannen, die hadden gedronken en onder meer al een medepassagier hadden bespuugd, pleegden daarbij geweld, aldus de officier van justitie. De verdachten vluchtten weg, maar werden kort na het incident in Schagen aangehouden.
De aanklaagster stond in haar requisitoir uitgebreid stil bij het toenemende geweld tegen medewerkers in het openbaar vervoer. Zij ging daarbij onder meer in op de actie van afgelopen zaterdag, toen alle treinen, stads- en streekbussen, metro’s en trams om 22.30 uur drie minuten stilstonden, uit protest tegen het geweld waarmee ov-medewerkers regelmatig worden geconfronteerd. „Hoelang moet het personeel in de trein dit gedrag nog tolereren? Hoelang moeten we dit als samenleving nog tolereren?” sprak ze.
Volgens haar heeft het incident binnen en buiten de beroepsgroep veel impact gehad en de gevoelens van angst en onveiligheid onder medewerkers in het openbaar vervoer versterkt. Zij noemde het gedrag van beide mannen - die deels ontkenden en deels zeiden zich weinig tot niets te herinneren - „onaanvaardbaar”.
De betrokken conducteur werd dinsdag in de rechtszaal ondersteund door een klein groepje collega’s. Hij zat door het incident 202 dagen ziek thuis. Het was de eerste keer in zijn 25-jarige loopbaan dat hij werd geconfronteerd met geweld. Behalve het lichamelijke letsel door een zenuwbeschadiging in zijn hand kampte hij met ernstige psychische klachten. Sinds 1 april is hij weer aan het werk. De oude is hij nog niet, liet hij optekenen. Hij eiste 2500 euro smartengeld.
De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank de straffen te matigen ten opzichte van de eis. De uitspraak is 7 mei.