CDA wil minder moties, CU kopieert idee SGP
Het CDA doet een poging om het aantal moties aan banden te leggen. En de ChristenUnie kopieert een idee van de SGP.
Moties
CDA-voorman Bontenbal wil de motiediarree in de Tweede Kamer aan banden leggen, zo bleek vorige week. Het loopt ook de spuigaten uit met het aantal moties. Het jaar 2022 spande de kroon met ruim 5000 ingediende Kameruitspraken. Vorig jaar waren dat er bijna 3500 en in de jaren voor 2022 lag het aantal geregeld boven de 4000. Vergelijk dat eens met de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen waren dat er enkele honderden.
Bontenbal stelt voor dat fracties maximaal twee moties per debat mogen indienen en jaarlijks niet meer dan 150, plus het aantal zetels van de fractie. Op jaarbasis mogen er dan in de Tweede Kamer maximaal 2400 moties ingediend worden.
Heel vroeger ging er een siddering door de wandelgangen als een Kamerlid een motie ging indienen. Die tijden zijn voorbij.
De komende weken zal blijken of de CDA’er een Kamermeerderheid achter zich weet te krijgen. In de wandelgangen zijn er veel Kamerleden die zich achter Bontenbal scharen. Maar of dat met de stemmingen nog zo is, moet nog blijken. Ook in politiek Den Haag is het leven soms sterker dan de leer.
Stootje
Zo’n twintig jaar geleden keken ze bij de ChristenUnie wel eens een beetje meewarig neer op de SGP. Tenminste, zo voelden ze dat bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer. De onderlinge verhoudingen waren ook niet zo best. Tegenwoordig gaat dat een stuk beter. De voormalige politiek leiders van de ChristenUnie en de SGP, Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij, konden goed met elkaar opschieten en plaveiden de weg naar goede verhoudingen.
De ChristenUnie zit op dit moment in een lastige positie. De fractie verloor bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen twee van de vijf Kamerzetels. Dus wil de partij het contact met de achterban verbeteren. Daarom maakt de afdeling voorlichting van de Tweede Kamerfractie sinds vorige week wekelijks een videoproductie waarin ze de politieke week doornemen en een kijkje geven achter de schermen bij de ChristenUnie. “Dit was de week”, zo heet de productie.
Maar laat nu de SGP al enkele jaren iets vergelijkbaars hebben: het SGP-journaal. Dat trekt wekelijks enkele duizenden kijkers. Zo’n journaal vinden ze bij de ChristenUnie kennelijk de moeite van het nadoen waard.
Of ze bij de SGP nu boos zijn? Dat is waarschijnlijk niet het geval. De onderlinge verhoudingen kunnen anno 2024 wel een stootje hebben.
Agenda
De Tweede Kamer debatteert dinsdag en donderdag onder meer met de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid. Woensdag debatteert de Kamer over uitbreiding van de strafbaarstelling van spionageactiviteiten en over de regulering van huurprijzen. Donderdag meldt de agenda een debat over antisemitisme.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit Den Haag.