De ‘hogere’ brief van Dijkgraaf en de verloren kiezers van GroenLinks-PvdA
Minister Dijkgraaf van Onderwijs stuurde een bijzondere brief aan toekomstige studenten. En GroenLinks-PvdA weet verloren kiezers niet terug te winnen.
Hoger
Demissionair minister Robbert Dijkgraaf wil in het dagelijks taalgebruik af van de aanduidingen ”laag” en ”hoog” in het vervolgonderwijs. Deze woorden houden volgens hem ongelijkheid in stand en staan de ontwikkeling van talent in de weg. Dat schreef de bewindsman vorige week in een open brief aan alle toekomstige studenten in ons land. Er is grote vraag naar mbo- en hbo-opgeleide mensen in vooral de zorg, onderwijs en techniek.
In het onderwijs is volgens de bewindsman een race naar de top ontstaan waar een ‘hogere’ opleiding status geeft, deuren opent en een reeks voordelen biedt, zoals meer levensgeluk. Voordelen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dijkgraaf wil daar verandering in aanbrengen. Hij waarschuwt voor de druk om een „zo’n hoog mogelijke” opleiding te doen: „Het zorgt voor stress en een hoger risico op uitval.”
En zo gaat de bewindsman nog even door. Ongetwijfeld mooie gedachten van de demissionaire bewindsman, maar zou hij wel weten wat het woord ‘hbo’ betekent?
Migratie
Het gaat niet goed met GroenLinks-PvdA. De partij wilde de grootste worden bij de Kamerverkiezingen van november vorig jaar en de premier leveren. Maar dat is bij lange na niet gelukt. De partij haalde 25 zetels en de winnaar van de verkiezingen, de PVV, maar liefst 37. Hoe dat kwam? Kiezers van GroenLinks-PvdA stemden vooral op de partij vanwege het klimaatbeleid. De arbeider, die vanouds PvdA stemde, ging naar andere partijen, waaronder de PVV. Dat blijkt uit het Nationaal Kiezersonderzoek dat vorige week verscheen.
Hoe kan GroenLinks-PvdA weer zetels winnen? Misschien eens kijken naar Denemarken? Daar scoorden de sociaaldemocraten bij de verkiezingen goed met een streng immigratie- en vluchtelingenbeleid. Oud-PvdA-leider Asscher heeft geprobeerd die discussie in de partij aan te zwengelen, maar hij kreeg de handen er niet voor op elkaar. En nog maar enkele dagen geleden pleitte Paul Scheffer, de PvdA’er die in 2000 aandacht vroeg voor het multiculturele drama, voor een migratieakkoord.
Maar wat doen de besturen van GroenLinks en PvdA? Die zijn vooral bezig met de vraag hoe ze de onderlinge samenwerking verder kunnen versterken. „De opkomst van extreemrechts vraagt om een krachtig links-progressief alternatief”, dat soort teksten.
Daarmee wint de partij de kiezers die zich de afgelopen decennia van links afkeerden, vooralsnog niet terug.
Agenda
De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder meer over de berichten dat Rusland contant geld betaalde aan Nederlandse en Europese politici. Woensdag staan debatten aangekondigd over het VN-verdrag Handicap en over huurprijsverhogingen. Een groot deel van de donderdag discussieert de Kamer over de dalende vaccinatiegraad.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit Den Haag.