Manifest voor duurzaam regeerakkoord hamert op hervormen belastingen
Een Nederland met oog voor het welzijn van alle wereldburgers. Niet alleen nu, maar ook later. Niet alleen hier, maar ook elders. Dat bepleit het Manifest Duurzaam Regeerakkoord. Econoom Paul Schenderling is enthousiast over het initiatief.
In de Tweede Kamer is het manifest dinsdagmiddag overhandigd namens bijna 3200 bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen. Bij de ondertekenaars van het manifest zitten grote bedrijven zoals HEMA en Philips, maar ook toonaangevende onderwijsinstellingen zoals TU Delft en de Vrije Universiteit. Andere bekende organisaties zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Wereldnatuurfonds en Woord en Daad.
Niet links of rechts
Judith Maas, directeur van initiatiefnemer stichting SDG Nederland, zegt dat het manifest niet links of rechts is. „De ondertekenende partijen komen echt uit alle lagen en politieke richtingen van de samenleving. Het biedt een basis voor de toekomst van heel Nederland.
Econoom en schrijver Paul Schenderling reageert enthousiast op het manifest. Hij herkent er veel punten in waar zijn denktank Postgroei Nederland voor pleit. „Ik zie in de tekst twee elementen die hard nodig zijn. De eerste is een focus op brede welvaart die niet alleen draait om het hier en nu, maar ook om het later en elders. We kunnen het ons niet meer permitteren om een hypotheek te nemen op de toekomst of ten koste van mensen in het mondiale zuiden te leven. Het tweede positieve element is het pleiten voor de belastingverschuiving van arbeid naar consumptie en echte prijzen (zie ”Vier knoppen”, MK).”
Brede welvaart is aan een flinke opmars bezig, ziet Schenderling. Het kreeg voet aan de grond in het bedrijfsleven, bij overheidsinstanties, ngo’s en bijna alle politieke partijen. Zo willen ministeries een toets invoeren om voorgestelde maatregelen te beoordelen op brede welvaart. De econoom is groot voorstander van een commissaris óf een instituut die de vinger aan de pols houdt wat betreft brede welvaart.
Hoewel de econoom de aandacht voor brede welvaart „fantastisch” vindt, heeft hij wel een maar. „We moeten tegelijk het naïeve geloof loslaten dat groene groei mogelijk is. Ik sta volledig achter de duurzaamheidsdoelen van de VN, maar ik kom nog te vaak de gedachte tegen dat we ze kunnen halen en tegelijk economisch kunnen groeien. Wetenschappelijke inzichten tonen aan dat het rijke Westen niet op dezelfde voet kan doorleven als we binnen de draagkracht van de aarde willen leven én het arme zuiden nog iets willen gunnen.”
Zorgen van morgen
Met het manifest kan een nieuw kabinet aan de slag, is het idee van de ondertekenaars. Ook Schenderling hoopt dat aan de formatietafel „de zorgen van morgen niet worden uitgespeeld tegen de zorgen van vandaag”.
Al begrijpt de auteur van ” Er is leven na de groei ” de zorgen van vandaag wel. De verkiezingsuitslag –met grote winst voor de PVV– toont volgens hem aan dat veel mensen in Nederland niet kunnen rondkomen. De bestaanszekerheid staat onder druk, heet dat wel. „Dat is dus een terechte zorg. De afgelopen veertig jaar profiteerden vooral de middenklasse en de hogere inkomens van de economische groei. Ondertussen bleef de koopkracht voor mensen met lagere lonen bijna gelijk.”
„Als we de zorgen van morgen vergeten schieten we onszelf in de voet” - Paul Schenderling, econoom
Schenderling stelt echter dat de formerende partijen de zorgen van morgen over de toekomstige leefbaarheid van de aarde en een toekomst voor kinderen en kleinkinderen niet moeten vergeten. „Want dan schieten we onszelf in de voet.”