Binnenland

Schrijnende verhalen over verpleegzorg

De Tweede Kamer vernam maandag tijdens een hoorzitting schrijnende verhalen over verpleeghuiszorg. Over oplossingen lopen de meningen binnen de sector uiteen.

Redactie politiek
22 February 2005 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:15

De hoorzitting was bedoeld als voorbereiding op een debat over de kwaliteit van verpleeghuiszorg dat de Tweede Kamer morgen voert met staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ziekenverzorgster Anna Reijs uit Oss vertelde dat ze ’s morgens met twee collega’s 22 demente bewoners moet wassen, aankleden en ontbijt geven. Dat lukt meestal niet. Daardoor liggen mensen soms twaalf tot zestien uur in bed, vaak in natte en vieze luiers.

René Bruijns maakte op persoonlijke titel melding van mensonterende omstandigheden waarin hij zijn dementerende vader in de periode 1991-2000 geregeld aantrof. Als vader Bruijns agressief was, werd hij naakt vastgebonden op bed. Voor toediening van de juiste medicijnen was een psychiater van een nabije instelling nodig. Die was vaak niet beschikbaar. Een andere keer trof Bruijns zijn vader aan met een bloedneus. De man was uitgegleden over zijn eigen urine.

Het verplegend personeel, de verpleeghuisartsen en vrijwel alle verpleeghuisdirecteuren stelden dat er meer geld nodig is om voor extra en beter bekwaam personeel. Volgens de koepel van verpleeghuizen Arcares is er sprake van een zorgkloof. Het budget voor de ouderenzorg is sinds 1984 slechts met het inflatiepercentage verhoogd, terwijl er steeds meer en ingewikkelder zorg nodig is.

Volgens J. Klein Breteler, directeur van de Pieter van Foreest Zorginstellingen in Delft, is geld echter niet het probleem: „Er is geen dialoog tussen de overheid en het veld. Er is wantrouwen en de bureaucratie wordt afgewenteld op instellingen. Als dat zo doorgaat, wil niemand meer in die tobberige sector werken.”

De kamerleden wilden graag weten waarom het ene verpleeghuis wel in staat is goede zorg te verlenen en het andere niet. Tot teleurstelling van de politici, kwam daarop geen duidelijk antwoord.

Niet alleen klonken er verzoeken om geld, alle betrokkenen deden daarnaast een beroep op de Kamer het aantal regels te verminderen. Die zijn volgens verpleeghuisdirecties het gevolg van wantrouwen bij de overheid. De energie die voor het opvolgen van de regels nodig is, kunnen de verpleeghuizen beter gebruiken voor extra handen aan het bed.

Staatssecretaris Ross is vooralsnog niet bereid extra geld uit te trekken voor de verpleeghuiszorg, zo liet ze vorige week weten. Ze zet in op extra toezicht en controle. Daarnaast laat ze onderzoeken waarom het ene verpleeghuis genoeg heeft aan het toegemeten budget en het andere niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer