Binnenland

Veehouders kunnen zelf veel doen aan stikstofuitstoot

Veehouders kunnen zelf veel doen aan de uitstoot die hun bedrijf veroorzaakt. Het maakt uit van welk ras hun dieren zijn, welk voer ze krijgen en hoe de veehouder omgaat met onder meer mest en ventilatie in de stal. Een veehouder die op de beste manier werkt stoot tot wel driemaal minder stikstof en andere stoffen uit dan anderen waar nog maatregelen genomen moeten worden. Dat toont een wetenschappelijk onderzoek aan, dat met steun van het ministerie van Landbouw en boerenorganisatie LTO Noord in de Regio Food Valley in Gelderland en Utrecht is gedaan.

ANP
18 April 2024 10:57

Het Rijk heeft met de Food Valley een Regio Deal afgesloten. In de Gelderse en Utrechtse Vallei moet de stikstofuitstoot het meest dalen van heel Nederland. Dat komt doordat er heel veel veehouderijen zijn, die omringd worden door grote natuurgebieden zoals de Veluwe. In het gebied zijn dus heel veel maatregelen nodig. In de Regio Deal is afgesproken om de overgang naar een duurzamer voedselsysteem te onderzoeken en te versnellen.

In 2023 zijn bij twintig kalver-, kippen- en varkensbedrijven sensoren in de stallen gehangen. De veehouder kan daardoor continu bijhouden hoeveel uitstoot er wordt veroorzaakt. Dat werkt volgens de onderzoekers van de Wageningen Universiteit heel goed. De veehouders krijgen inzicht in hun daadwerkelijke emissies. Dat is een belangrijke basis om zo nodig maatregelen te nemen. Boeren kunnen ook van elkaar leren, want gebleken is dat er grote verschillen in uitstoot zijn tussen boeren met dezelfde dieren in dezelfde stallen.

De sensoren in de stallen laten voor het eerst ook zien hoeveel uitstoot een bedrijf werkelijk veroorzaakt. Tot nu toe ontbreken die cijfers zowel bij de vergunningverlener als bij de boeren. Het onderzoek heeft aangetoond dat sommige veehouders flink boven de hun vergunde emissiefactor zitten. Er zijn ook veehouders die substantieel minder uitstoten. De onderzoekers zijn positiever over sensoren in stallen dan over allerlei technische vernieuwingen als het gaat om het terugdringen van de uitstoot. Het onderzoek gaat nog twee jaar door en omvat dan meer bedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer