Kerk & religieInterkerkelijke toerustingsavond

Hoe je kinderen Bijbels opvoedt

Hoe voed je je kinderen Bijbels en op een hoopvolle manier op? Deze en andere vragen stonden dinsdag in Middelburg centraal op de eerste Zeeuwse interkerkelijke avond over geloofsopvoeding. „Het gaat erom dat ouders aan kinderen en jongeren laten zien hoe goed God is.”

Bastiaan van Soest
17 April 2024 10:06Gewijzigd op 17 April 2024 11:10
In het Calvijn College in Middelburg werd dinsdag een interkerkelijke avond over geloofsopvoeding gehouden. beeld Dirk-Jan Gjeltema
In het Calvijn College in Middelburg werd dinsdag een interkerkelijke avond over geloofsopvoeding gehouden. beeld Dirk-Jan Gjeltema

De avond over geloofsopvoeding vindt plaats in de aula van het Calvijn College in Middelburg. Het thema is ”Hoopvol opgroeien”. Carlien van Westenbrugge, een van de organisatoren van de avond, legt uit wat geloofsopvoeding is: „Geloofsopvoeding begint thuis. Je hebt je kinderen de eerste vijftien jaar thuis. Raken ze dan geworteld in het Woord van God? Zijn ze dan niet alleen bereid voor de eeuwigheid, maar ook om te kunnen leven in het hier en nu? Het gaat erom dat ouders aan hun kinderen en jongeren laten zien hoe goed God is. Dat klinkt niet ingewikkeld, maar het gaat zeker niet vanzelf.”

Om die reden organiseerde Van Westenbrugge samen met Laura Tromp een interkerkelijke avond. De brede opzet blijkt uit het feit dat organisaties uit de volle breedte van de achterban vertegenwoordigd zijn met informatietafels. Want naast het luisteren naar een lezing heeft de avond vooral een praktische insteek. Welke kinderbijbel lees je met je kinderen? Hoe bereik je een puber? En welke boeken helpen opvoeders in hun taak? En vooral, zo is de boodschap: praat met elkaar over geloofsopvoeding.

„Raken je kinderen geworteld in het Woord van God?” - Carlien van Westenbrugge, medeorganisator thema-avond

Nederigheid

Mettie de Braal hield een lezing over Bijbels opvoeden. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Mettie de Braal, moeder van negen kinderen en intern begeleider in het speciaal onderwijs, gaat in haar lezing in op Bijbels opvoeden. Hoe geef je dat gestalte? „Bij Bijbels opvoeden denk ik aan het planten van kleine zaadjes in de harten van kinderen en jongeren. Veel van hen voelen zich eenzaam. Het is daarom zo belangrijk dat onze kinderen hoopvol opgroeien. Die hoop en verwachting komen niet bij de ouders of de kerk vandaan, maar bij God.”

Hoopvol opgroeien veronderstelt dat de opvoeder een voorbeeld is van ootmoed en nederigheid. Laat het preken maar achterwege, adviseert De Braal de ruim tachtig aanwezigen, want dat heeft „geen nut”. Jongeren hebben volgens haar meer aan „nabije” volwassenen die er voor hen zijn en hen onvoorwaardelijk liefhebben.

Die nabije volwassenen dienen wel goed met hun kinderen te praten. Niet tegen hen, maar met hen. Het gaat meer om het vermogen om te luisteren en de ander aan de praat te krijgen, stelt De Braal.

„Bij Bijbels opvoeden denk ik aan het planten van kleine zaadjes in de harten van kinderen en jongeren” - Mettie de Braal, spreker opvoedavond

Kinderbijbel

Een groot deel van de toerustingsavond is ingeruimd om te praten, als opvoeders met elkaar, en om langs de informatietafels te lopen. Een jong stel staat in de Samenleesbijbel te bladeren, een kloek boekwerk van ruim 2000 pagina’s. Best veel om even voor te lezen. „Maar dat hoeft gelukkig ook niet op een avond”, lacht vader.

Twee moeders wisselen tips uit over het aandacht geven aan alle kinderen rond bedtijd. Bij de keuken staat een rij. Niet alleen voor de koffie, maar ook om de QR-code te scannen voor een financiële bijdrage voor de avond. Een groepje mannen staat bij elkaar. Ze zijn wat in de minderheid. Jammer, meent een van hen. „Als vader heb je echt een andere rol in de opvoeding. Maar het blijft staan: opvoeden doe je samen. Hoe mooi is het dan om hier samen na te denken over de opvoeding.”

In de zaal gaat het gesprek over pubers. Er blijkt veel herkenning te zijn over jongeren die bijvoorbeeld weigeren om hun kamer op te ruimen. Hoe ga je daarmee om? „Soms gewoon maar accepteren dat het tijdelijk zo is”, stelt De Braal.

Hoe kijkt organisator Van Westenbrugge terug op de toerustingsavond? „Toen we het plan maakten om deze avond te houden, hadden we geen idee of er iemand zou komen. Nu zat de zaal vol met mensen uit verschillende kerken en plaatsen. Samen hebben we geluisterd, nagedacht en gesproken over geloofsopvoeding. Ik heb dat echt als een zegen van God ervaren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer