Binnenland

Leidse onderzoekers: donorpoep kan mensen met darmklachten helpen

Mensen met chronische darmaandoeningen kunnen er baat bij hebben om gedoneerde poep van gezonde mensen te ontvangen, zeggen onderzoekers uit Leiden. De patiënten hebben minder last van hun darmbacteriën, en die bescherming „houdt naar verwachting voor langere termijn aan”, aldus het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB).

ANP
16 April 2024 11:57

De NDFB is een ‘donorpoepbank’, die in 2016 werd geopend. Gezonde mensen kunnen hun ontlasting opvangen in een bakje op de wc en dat naar het centrum in Leiden brengen. Daar wordt de poep verdund en gezeefd zodat alleen de darmflora overblijven. Die gaan via een neussonde naar de twaalfvingerige darm, voorbij de maag.

Het is de bedoeling dat de gedoneerde darmflora de ingewanden van darmpatiënten tot rust brengen. De mensen zouden dan minder last moeten hebben van bacteriën die voor problemen zorgen en waartegen antibiotica niet goed werken. Volgens de onderzoekers blijkt het inderdaad zo te werken. Na drie weken hadden de patiënten aanzienlijk minder resistente bacteriën in hun darmen, en ook na lange tijd was dat het geval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer