President Biden overweegt verzoek premier Australië over Assange
De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd een verzoek uit Australië te overwegen met betrekking tot het lot van Julian Assange, de Australische oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks. Justitie in de VS wil Assange berechten voor zijn rol bij het verspreiden van geheime of vertrouwelijke informatie via WikiLeaks.
Het gaat vooral over publicaties van diplomatieke berichten en over Amerikaanse militaire acties in Afghanistan en Irak in 2010. De Australische premier Anthony Albanese heeft eerder dit jaar opgeroepen Assange naar zijn vaderland terug te laten keren. Het Australische parlement heeft in een resolutie in grote meerderheid hetzelfde gedaan. De advocaat van de 52-jarige Assange noemt het nu „bemoedigend” dat Biden overweegt aan de Australische oproep gehoor te geven. Het is niet duidelijk wat Biden voor ogen heeft.
De Amerikaanse president heeft in de grondwet ruime bevoegdheden om gratie te verlenen in federale zaken. Hij kan volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof gratie verlenen zodra een strafbaar feit gepleegd is en een veroordeling in een rechtszaak is niet nodig. Alleen veronderstelt gratie wel dat er een misdaad is gepleegd en dat bestrijdt Assange met zijn raadslieden al jaren. De chef bij WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, zoekt „een politieke oplossing”.
Er zijn een hele reeks aanklachten tegen Assange geformuleerd en alles bij elkaar zou hij in de VS wel 170 jaar cel kunnen krijgen. Assange probeert in Londen al twaalf jaar lang uit handen van de Amerikaanse justitie te blijven. Hij verschanste zich zeven jaar in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Toen die hem de deur wees, werd hij, donderdag precies vijf jaar geleden, opgesloten in de beruchte Londense Belmarsh-gevangenis, waar hij sindsdien vastzit.
Assange voert een juridische strijd om niet te worden uitgeleverd aan de VS. Die was bijna verloren in Londen, maar recent kreeg hij de mogelijkheid een rechterlijke beslissing in zijn zaak aan te vechten. Albanese riep vertwijfeld uit dat het zo niet langer kan en Assange eindelijk naar huis moet, hoe je ook over de man mag denken.