Mens & samenlevingNieuwbouwhuis
Levensloopbestendig huis vóór je zestigste

Joost Verschuure (68) en zijn vrouw waren er vroeg bij: ze begonnen al met de bouw van een levensloopbestendige woning toen ze nog niet eens 60 waren.

Redactie Achterkrant
Joost Verschuure met zijn vrouw voor hun zelfgebouwde huis. beeld Dirk-Jan Gjeltema
Joost Verschuure met zijn vrouw voor hun zelfgebouwde huis. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Het stel uit het Zeeuwse Oostdijk, met toen nog zes thuiswonende kinderen, kocht een kavel van het terrein van de voormalige Burg Machinefabriek. Die vertrok in 2012 naar Kruiningen.

Het echtpaar bouwde toen een levensloopbestendige woning. Op het huis staat wel een verdieping, omdat destijds nog zes kinderen van het stel thuis woonden.

Na sanering en bestemmingswijziging is in april 2014 het heiwerk van start gegaan. Het casco is enkele maanden later binnen drie weken wind- en waterdicht gemaakt is. „In augustus 2015 hebben we de woning betrokken”, zegt Verschuure.

Interieur van het huis van Verschuure in Oostdijk. beeld Dirk-Jan Gjeltema

De energievoorziening draait volledig op de zon, met een kleine bijstook van houtpellets. Na recente uitbreiding van het aantal zonnepanelen is de familie Verschuure nu nettoleverancier van energie. „Een groot terras, overdekt met glas, is inmiddels een perfecte barbecueplaats voor als de kinderen en kleinkinderen komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer