Contactorgaan moslims: veel ingezameld tijdens ramadan voor Gaza
Tijdens de ramadan is zoals verwacht meer geld ingezameld dan andere jaren, zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). De toename van giften komt vooral door de oorlog in Gaza. Hoeveel er meer binnen is gekomen, kan CMO-voorzitter Muhsin Köktas niet zeggen.
De vastenmaand eindigt deze week, maar Köktas verwacht dat de donaties nog wel even doorlopen. Het meeste geld gaat volgens hem naar de Rode Halve Maan, de hulporganisatie die actief is in Gaza. De voorzitter van het samenwerkingsverband van ruim 380 moskeeën en tien moskeekoepels erkent dat het momenteel lastig is hulpgoederen in Gaza te krijgen. „Maar we hopen dat er zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komt.”
Volgens de voorzitter neemt het aantal giften tijdens de ramadan ieder jaar toe, maar is het dit keer duidelijk meer door de situatie in het Midden-Oosten. „De Gazastrook is platgebombardeerd en er is hongersnood. Iedereen ziet elke dag de beelden, dus dat is een extra trigger.”
Hulporganisatie Hasene had tot zondag iets meer dan een miljoen euro opgehaald tijdens de ramadan. Voorzitter Hüseyin Karataş verwacht dat dit bedrag de komende dagen nog verder oploopt, tot boven het totaalbedrag (1,2 miljoen) van vorig jaar. „Want de laatste tien dagen staan namelijk in het teken van extra vrijgevigheid.” De organisatie merkt dat mensen bij het doneren ook vragen of het geld naar Gaza gaat. Volgens de voorzitter gebeurt dat met een deel van de opbrengst, waarbij Hasene samenwerkt met de VN-hulporganisatie UNRWA.
Volgens Köktas van het CMO zijn deze ramadan veel gezamenlijke iftars georganiseerd, zowel door moslims als niet-moslims. Dit is de maaltijd aan het einde van de dag, die het vasten verbreekt. Dit geeft volgens hem aan dat er meer aandacht is voor de vastenmaand, waarbij moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, vrijen en roken. Ook moeten ze meer doen aan liefdadigheid. „De ramadan wordt bekender en is steeds meer geaccepteerd, bijvoorbeeld bij grote bedrijven waar veel moslims in dienst zijn.”
Aan het einde van de ramadan viert de islamitische gemeenschap Eid al-Fitr, ook wel Suikerfeest genoemd, met lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden. Het CMO pleit er al langer voor de term Suikerfeest niet meer te gebruiken, omdat dit woord volgens de organisatie de lading niet dekt. „We krijgen daar veel vragen over en spreken mensen er ook op aan. Alle moslims zeggen Eid al-Fitr”, zegt Köktas.