Kerk & religie

„Alstublieft geen standaardantwoord”

Hoe word ik een bedelaar? Blijf je dat je hele leven? Kan ik weten of ik echt een volgeling van de Heere ben? Aan vragen was er zaterdag in Urk geen gebrek tijdens de forumbespreking van de themadag voor christelijke gereformeerde jongeren. „Geen standaardantwoord alstublieft.”

Kerkredactie
21 February 2005 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:15

De jongeren waren de hele dag bij elkaar om na te denken over het thema ”Gods Naam”. Uitgangspunt was het onderwijs dat Filippus aan de moorman gaf.

Ds. L. A. den Butter uit Culemborg sprak ’s morgens over het deelthema ”Gods Naam in het Woord”. „Stel jij jezelf wel eens de vraag na het lezen van de Bijbel of je het hebt begrepen? Het was de eerste vraag van Filippus aan de moorman. God heeft Zijn Woord gegeven om ons daarin Zijn Naam bekend te maken. God spreekt tot zondige mensen, die moedwillig Hem de rug hebben toegekeerd. Het is een onverdiende genade dat we een Bijbel mogen hebben. Maar begrijp je ook wat je leest, of ga je snel weer over tot de orde van de dag?”

Wie de diepste betekenis van de Naam van God in Zijn Woord ontdekt, komt uit bij de naam Jezus Christus, stelde ds. Den Butter. „God heeft gedachten des vredes. Wat dat betekent? Niet alleen de afwezigheid van oorlog en strijd, maar van een situatie dat het weer helemaal goed is tussen God en jou. Dat hersteld is wat wij door onze zonde kapot hebben gemaakt. Dan ga je eerst je eigen naam ontdekken in het Woord: Jakobskind. Adamskind. Bedrieger. Leugenaar. Maar God maakt in Zijn Woord ook Zijn eigen Naam bekend, opdat je Hem gaat belijden: Mijn naam is Jakob, maar in Uw Woord lees ik dat U Christus heeft gezonden om zulke Jakobskinderen te verlossen.”

„Als het sterven wordt, hoe zal het dan gaan?” begon ds. C. P. de Boer uit Werkendam zijn bespreking van het deelthema ”Gods Naam in jouw hart”. „De moorman spreekt niet concluderend tegen Filippus. Het enige wat hij doet, is vragen stellen. Hij heeft niets. Hij staat onder het Woord en bidt slechts om uitleg. Filippus draait er in zijn antwoord ook niet omheen, maar heeft het over die ene Naam onder de hemel gegeven tot zaligheid.”

Het komt er voor iedereen op aan dat we met twee lege handen leren vluchten tot Gods genadetroon, stelde ds. De Boer. „Met de belijdenis dat je een recht hebt op de eeuwige verlorenheid, maar ook met het gebed of Christus Zichzelf aan je wegschenkt. In Hem is de kloof overbrugd tussen een zondaar en God.”

De predikant uit Werkendam vertelde over een ontmoeting met een man in het ziekenhuis. „Hij had vergeten zijn Bijbel mee te nemen. Vergeet jij Hem ook, of ben je een bedelaar die het moet en mag hebben van de God van bedelaars? Wat verhindert jou om in Christus ingelijfd te worden en deel te krijgen aan Zijn werk?”

Na de middagpauze stond een forumbespreking op het programma. „Kan ik zelf een bedelaar worden?” was een van de vele vragen. Ds. De Boer: „Bedelaar worden is niet zo moeilijk. Je hoeft er niets voor te doen. Maar daar zit het pijnpunt. Het strijdt tegen onze natuur om met twee legen handen bij God te komen en af te wachten wat de Heere doet. Maar alleen in die weg leer je het woordje genade spellen.”

Ds. R. Kok uit Urk sloot de dag af met een bespreking van het deelthema ”Gods Naam in jouw leven”. „We gaan straks weer naar huis. Hoe? De moorman reisde zijn weg met blijdschap. Hoe dat kan? Hij merkte niet eens dat Filippus weg was. De blijdschap in de Heere hangt gelukkig niet van mensen af. Ook niet van dominees. Het kan alleen als die ene Naam tot onze vreugd nabij is. Vraag je Zijn naam? Zo weet dat Hij de Christus is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer