Economie

Verduurzaming ziekenhuizen wordt steeds duurder, stelt ING

Ziekenhuizen liggen goed op schema om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Zo hebben veel gebouwen inmiddels zonnepanelen op het dak en zijn ziekenhuizen goed geïsoleerd. Maar nu het „laaghangend fruit” geplukt is, „ziet een substantieel deel van de ziekenhuizen zich voor grote financiële uitdagingen geplaatst”, meldt ING na onderzoek. Het gaat dan bijvoorbeeld om oudere panden, waar verduurzaming om grote investeringen vraagt.

ANP
5 April 2024 09:45Gewijzigd op 5 April 2024 10:31

Ziekenhuisgebouwen kunnen volgens ING over het algemeen zo’n veertig jaar mee. Omdat een aantal ziekenhuizen in aanloop naar 2050 aan vervanging toe is, kan verduurzaming veelal worden meegenomen in de nieuwbouwplannen. Voor ziekenhuisvastgoed dat nog langer mee moet „kunnen de uitdagingen groot zijn”, menen de onderzoekers. Toch kan voor ziekenhuizen die nog tot na 2050 mee kunnen nieuwbouw voordeliger zijn dan „renovatie en nieuwbouw op een later moment”.

Het klimaatneutraal maken van verouderd vastgoed vereist volgens ING namelijk grote investeringen. De bank verwijst bijvoorbeeld naar het installeren van vloerverwarming, wat in bestaande bouw relatief duur is. „Sinds 1995 moeten nieuwe gebouwen aan minimumeisen voor de energieprestatie voldoen. Deze eisen zijn steeds strenger geworden. Hoe nieuwer het vastgoed, hoe gemakkelijker het daardoor kan worden verduurzaamd”, leggen de onderzoekers uit.

De onderzoekers zien het bekostigen van verduurzaming dan ook als „de belangrijkste uitdaging” voor ziekenhuizen om klimaatneutraal te kunnen worden. Volgens ING is klimaatneutraliteit vaak goedkoper te realiseren via nieuwbouw dan met het verduurzamen van oude gebouwen. „Maar de bekostiging is daar niet op ingericht”, concluderen de onderzoekers. Die richt zich veelal op het stap voor stap verduurzamen, waardoor financiële risico’s minder groot lijken. „Terwijl dit opgeteld vooral bij ouder vastgoed duurder kan uitpakken.”

ING beveelt daarom ook structurele bekostiging aan om ziekenhuizen te ondersteunen als de opgaven groot zijn. Daarvoor heeft de overheid sinds 2022 subsidie beschikbaar, tot en met 2030 1,9 miljard euro. Maar dat bedrag is volgens ING niet genoeg. Zo komen ook gemeentelijk- en onderwijsvastgoed in aanmerking voor deze subsidie, „sectoren die nog relatief veel moeten investeren in verduurzaming”, stellen de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer