Binnenland

Experts tegen Kamer: betrek sociale wetenschap bij wolvenbeleid

Meerdere experts adviseren de Tweede Kamer om niet alleen ecologen en dierenkenners, maar ook de sociale wetenschappen te betrekken bij het wolvenbeleid. Ecologen kunnen het gedrag van de wolf duiden, maar de wolf is ook een maatschappelijk, sociaal en cultureel onderwerp, aldus wolvendeskundige van de Zoogdiervereniging Glenn Lelieveld.

ANP
4 April 2024 17:31

De wolf leeft sinds een aantal jaren weer in Nederland en heeft zich tot dusver met name op de Veluwe en in Drenthe gevestigd. Geregeld wordt vee daar aangevallen. Volgens cijfers van BIJ12, een kennisorganisatie die provincies ondersteunt, ging het in het schadejaar 2023 om 1121 gedode schapen en andere gehouden dieren. Die aantallen lopen op. Sommige mensen vinden dat overheden vooral moeten inzetten op de bescherming van vee, anderen willen juist dat de beschermde status van de wolf naar beneden wordt bijgesteld, zodat hij makkelijker kan worden gedood.

Michiel de Wit van de Dierenbescherming zei in de Kamer dat deze discussie rond de wolf te maken heeft met „verschillende wereldbeelden en natuurvisies”. Hoe je tot een zinvol compromis moet komen is niet iets waar wolvendeskundigen bij kunnen helpen, zegt Lelieveld erover. „Wij kunnen u niet uitleggen hoe u met alle waardeoordelen rond de wolf om moet gaan”, aldus de wolvenexpert tegen Kamerleden van de PVV, NSC, BBB, PvdD, GroenLinks-PvdA, CDA en de VVD. Ecoloog Hugh Jansman van de universiteit in Wageningen stelde eveneens dat de sociale wetenschappen „van ongelofelijk groot belang” zijn.

Nog maar een klein deel van het vee staat goed beschermd, terwijl goed geplaatste rasters volgens meerdere experts de kans op een wolvenaanval nihil maken. Waarom het maar niet lukt om iedereen daarover op één lijn te krijgen werd tijdens het gesprek niet helemaal duidelijk. Wel ziet Jansman dat agrariërs al veel op hun dak krijgen momenteel, zoals de stikstofcrisis. „De wolf wordt als druppel beleefd.”

Daarnaast leven er ook veel angsten bij burgers. CDA-Kamerlid Eline Vedder - zelf melkveehouder - vroeg zich af wat ze moet zeggen tegen mensen bij haar in de buurt die hun kinderen niet meer alleen naar school durven te laten fietsen uit angst voor een aanval van de wolf. Volgens Lelieveld zijn er nog geen gevallen bekend van een wolf die interesse had in een kind. Maar dat betekent niet dat zulke angsten niet serieus genomen moeten worden, vinden de experts. Jansman: „het gaat niet alleen om de feiten, maar ook om de emoties.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer