Hgk Bunschoten-Spakenburg wil naar DGK
De hersteld gereformeerde kerk (hgk) in Bunschoten-Spakenburg gaat aansluiting zoeken bij De Gereformeerde Kerken (DGK).
Dat bevestigt desgevraagd de predikant van de gemeente, ds. H.Sj. Wiersma. De hgk te Bunschoten-Spakenburg is een zelfstandige gemeente van 238 leden die in 2020 losraakte van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). De DGK is een kerkverband met landelijk circa 1600 leden en tien predikanten, verdeeld over tien gemeenten. Het ontstond in 2003 als gevolg van onvrede over veranderingen en vernieuwingen in de GKV.
Dat in 2009 door afsplitsing van de DGK nóg een kerkverband ontstond, de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), maakte het voor de hgk te Bunschoten lastig zich in 2020 bij een van beide aan te sluiten, zegt ds. Wiersma. „Wij wilden niet tussen hen kiezen. Maar nu de DGK en de GKN hebben aangekondigd in oktober één te worden, is voor ons de blokkade weggenomen.” De hgk te Bunschoten gaat zich daarom, zo besloot de kerkenraad, in juni melden bij een van de twee classes van de DGK. „Zodat we dan in oktober, als het nieuwe kerkverband zijn beslag krijgt, daarvan lid worden.”
De hgk in Bunschoten had het achterliggende jaar behalve met de DGK en de GKN ook wel contact met de zelfstandige gkv’s te Urk, Capelle-Noord en Vroomshoop. Die laatste gemeente werd eind vorig jaar, samen met haar predikant ds. P.L. Storm, toegelaten tot de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).
Oecumene
De gkv’s te Urk en Capelle-Noord gaan zich, anders dan de kerk in Bunschoten, niet bij het nieuwe kerkverband van de DGK en de GKN aansluiten, zegt woordvoerder Louwe Kater, ouderling in de gkv te Urk. „Ons doel is een bredere gereformeerde oecumene, waarvan onder meer klassiek-gereformeerde cgk’s, de Hersteld Hervormde Kerk, de DGK en de GKN deel kunnen uitmaken. Wij zetten de gesprekken over zo’n oecumene voort.”