Binnenland

RvC en Amsterdamse Kunstraad blij met voorstel Slavernijmuseum

De Raad voor Cultuur (RvC) en de Amsterdamse Kunstraad hebben vertrouwen in de aanpak van de drie kwartiermakers voor het Nationaal Slavernijmuseum. Dat schrijven de raden over het in februari verschenen plan Vertel het hele verhaal, waarin kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt een voorstel doen voor het museum in Amsterdam. Later dit jaar wordt, mede op basis van het advies van de raden, een besluit over het Nationaal Slavernijmuseum voorgelegd aan de gemeenteraad.

ANP
2 April 2024 13:40

Staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur) en de Amsterdamse wethouder Touria Meliani (Cultuur) wilden weten of het plan van de kwartiermakers een goede basis vormt voor de volgende fase van het museum. De raden vinden van wel, staat in het dinsdag verschenen advies. De adviesorganen zijn blij met het intensieve participatietraject in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius, Saba en Suriname en de internationale verkenning. „Dit is van groot belang voor het draagvlak en essentieel om de kwaliteit van de inhoud van het museum te waarborgen.” Daarnaast hebben de raden „vertrouwen in de manier waarop de kwartiermakers de volledige omvang van slavernij onder Nederlands koloniaal bewind belichten”.

In het advies staan enkele aandachtspunten. Zo is het ook in een volgende fase belangrijk om duidelijk te maken „dat en hoe de geschiedenis van slavernij ons allen aangaat”, stellen de raden. Zij adviseren ook om een bezoekersstrategie uit te werken die net als het plan „toekomstgericht, toekomstbestendig en inclusief is”. Verder wordt aanbevolen om in volgende fases actueel onderzoek bij het museum te betrekken en de begroting nauwkeuriger uit te werken. De raden vinden het aantal fte voor directie, staf en onderzoek tot aan de opening daarnaast „te bescheiden”. De raden adviseren om duidelijk te communiceren „hoe het proces verloopt rond de organisatievorming en wervingsprocedures, en wie welke verantwoordelijkheid draagt”.

De kwartiermakers stelden in hun plan voor om van het museum een toonaangevend gebouw te maken op de kop van het Java-eiland in Amsterdam-Oost. Het drietal denkt dat het museum in 2029 of 2030 open kan en dat het museum 105 miljoen euro gaat kosten. Qua invulling wordt gedacht aan onder meer vijf tijdvakken, „waar de bezoeker een deel van de eeuwenlange geschiedenis kan ervaren aan de hand van verhalen en thema’s”. De verkenners schreven het advies in opdracht van het ministerie van OCW en de gemeente Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer