Duizenden betogers tegen nieuwe leider Togo
Meer dan 25.000 mensen hebben zaterdag in de hoofdstad van het West–Afrikaanse Togo, Lomé, tegen de nieuwe leider van het land betoogd. Het was de grootste demonstratie sinds de oppositie twee weken geleden begon te ageren tegen de machtsovername door Faure Gnassingbé.
Gnassingbé is een zoon van de 5 februari overleden Gnassingbé Eyadema. Die bestierde het land van 1967 tot zijn dood met een kring van intimi als ware het land hun privé–eigendom.
Parlementsvoorzitter Fambaré Natchaba zou hem volgens de grondwet tijdelijk moeten opvolgen tot presidentsverkiezingen binnen zestig dagen. Maar Natchaba was op reis en bovendien niet van de stam van de overleden president en de meeste militairen, de Kabyé–stam.
De militairen schoven inderhaast Faure Gnassingbé als nieuw staatshoofd naar voren. Dat leidde tot grote verontwaardiging in binnen– en buitenland. Faure Gnassingbé heeft daarom vrijdag beloofd binnen zestig dagen presidentsverkiezingen te zullen houden. Hij zal tot die tijd president blijven. De parlementsvoorzitter, die in buurland Benin verblijft, durft vooralsnog niet naar huis te komen.
De Afrikaanse Unie heeft de gang van zaken zaterdag veroordeeld. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, die voorzitter van de Afrikaanse Unie is, noemde de machtsovername „onacceptabel" en waarschuwde voor sancties. De organisatie van West–Afrikaanse staten, Ecowas, kondigde zaterdag eveneens aan Togo ’zware sancties’ op te leggen.
De voorzitter van de Afrikaanse Commissie, Alpha Oumar Konaré, wees in Addis Abeba het aanblijven van Gnassingbé af en eiste de onmiddellijke terugkeer naar de constitutionele legaliteit.
Faure Gnassingbé Eyadema kreeg zaterdag in de presidentiële wijk Lomé II de steun en condoleances aangeboden van duizenden Togolezen. Die beklemtoonden dat ze hem juist wel als nieuwe leider willen.