Poetin: Iran wil geen kernbom
Rusland heeft het volste vertrouwen dat Iran niet van plan is een kernbom te maken. Moskou zet daarom de nucleaire samenwerking met Iran voort. De Russische president Poetin zei dit vrijdag na besprekingen met de Iraanse nucleaire onderhandelaar Hassan Rowhani.
Rowhani zei in Moskou dat Iran vastbesloten is gebruik te maken van zijn recht kernenergie te gebruiken voor vreedzame doeleinden. Hij verwees naar inschattingen van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en zei dat niemand er meer aan twijfelt dat het Iraanse nucleaire programma vreedzaam is.
Poetin spreekt 24 februari zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush in Bratislava. De Russische leider is door zijn Iraanse collega Khatami uitgenodigd voor een staatsbezoek aan Iran.
Vooral de Verenigde Staten hebben al jaren grote druk op Moskou uitgeoefend om op te houden met de bouw van een kerncentrale in Iran. Iran wendde zich hier al in 1993 voor tot Rusland omdat westerse ondernemingen onder Amerikaanse druk niet thuis gaven.
Het ging in de eerste plaats om de voltooiing van een ooit door een Duitse onderneming begonnen bouw van een kerncentrale in de provincie Bushehr. In 1995 sloten Teheran en Moskou hierover een contract van bijna een miljard dollar. De kerncentrale zou na veel oponthoud in 2006 klaar moeten zijn en in werking komen.
Iran verplicht zich daarvoor gebruikt nucleair materiaal terug te sturen naar Rusland. Dat was voor de Russen de voorwaarde om de door hen gebouwde kerncentrale in het Iraanse Bushehr te laten draaien.
De Verenigde Staten en Israël stellen al sinds de eerste Russisch-Iraanse akkoorden dat de gewenste elektriciteitsproductie in de kerncentrale enkel een dekmantel is voor de ontwikkeling van nucleaire wapens.
Om ervoor te zorgen dat Iran dat niet al te eenvoudig kan, willen de Russen de gebruikte nucleaire brandstof terug. Daarover zijn de afgelopen jaren verschillen van mening gerezen onder meer over de afwikkeling van de kosten van teruggave. Maar die lijken met de ondertekening van een akkoord op 26 februari in Teheran uit de wereld. De Russische topman voor atoomenergie, Alexander Roemjanzev, tekent dan voor zijn land het definitieve akkoord waarmee de kerncentrale Bushehr na meer dan dertig jaar kan worden voltooid en kan gaan draaien.
Een hoge Iraanse geestelijke in Teheran, de ayatollah Mohammed Emami Kashani, zei vrijdag dat het gedachtegoed van de islam geen kernwapens toestaat. Hij zei dat de Verenigde Staten Iran kernenergie willen ontzeggen, maar die technische kennis is volgens hem allang in de hersenen van duizenden professoren en studenten in het land.