Nieuwe president Senegal zat twee weken geleden nog in gevangenis
Nog geen twee weken geleden zat Bassirou Diomaye Faye in de gevangenis. Nu wordt hij de jongste president van Senegal, na een overtuigende verkiezingswinst.
Het presidentschap leek Faye al daags na de verkiezingen van zondag niet meer te kunnen ontgaan. Zijn aanhang vierde uitbundig de overwinning, nadat de voorlopige uitslagen bekend werden. Woensdag bevestigden de kiesautoriteiten Fayes winst: hij behaalde 54,3 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, Amadou Ba, de kandidaat van de regeringscoalitie, bleef steken op 35,8 procent. Die heeft zijn verlies toegegeven.
Dat Faye nu president wordt van het West-Afrikaanse land, heeft de politicus volgens analisten vooral te danken aan de uiterst populaire oppositieleider Ousmane Sonko. Hij gold als een van de belangrijkste politieke opponenten van de huidige president van het West-Afrikaanse land, Macky Sall. Die probeerde de oppositie het zwijgen op te leggen.
Zo kreeg Sonko twee jaar gevangenisstraf voor onzedelijk gedrag ten opzichte van personen die jonger zijn dan 21 jaar. Daarnaast werd hij uitgesloten van deelname aan de verkiezingen vanwege een veroordeling wegens smaad. Sonko en zijn aanhang spraken van een politiek proces.
Faye, een relatief onbekend politiek figuur, werd vervolgens door Sonko op het schild gehesen. Samen richtten ze in 2014 de politieke partij Pastef op, die de autoriteiten vorig jaar ontbonden. Ook Faye verdween achter de tralies na kritiek op het proces tegen Sonko.
Uitdaging
De verkiezingscampagne nam echter een verrassende wending toen beide mannen tien dagen voor de verkiezingen op grond van een nieuwe amnestiewet werden vrijgelaten uit de gevangenis. Met de slogan “Diomaye is Sonko” probeerde de oppositie kiezers ervan te overtuigen op Sonko’s rechterhand te stemmen. Het duo beloofde corruptie te bestrijden en prioriteit te geven aan nationale economische belangen.
Die boodschap sloeg aan. Fayo is vooral populair onder jonge kiezers, die het grootste deel van het kiezerspubliek uitmaken en snakken naar verandering. In Senegal is ruim 60 procent van de bevolking jonger dan 25 jaar. Met name de belofte om de hoge werkloosheid onder deze groep aan te pakken, viel in goede aarde. Zijn grootste uitdaging zal dan ook zijn om dat waar te maken.
Fayo presenteert zijn beleid als een breuk met het verleden. Hij belooft onder meer het herstel van de soevereiniteit van Senegal. Faye wil het land distantiëren van met name de voormalige koloniale heerser Frankrijk, een trend die in heel West-Afrika zichtbaar is. Hij wil Senegal ontdoen van de CFA-frank, die gekoppeld is aan de euro en gesteund wordt door Frankrijk. Ook is Faye van plan te heronderhandelen over olie- en gascontracten die met buitenlandse bedrijven zijn gesloten.
Een van zijn prioriteiten zal ook een nationale verzoening zijn. De verkiezingen volgden na jaren van grote politieke en maatschappelijke crises, in het anders zo vreedzame en stabiele Senegal. Zo braken na de arrestatie van Sonko in 2021 massale rellen uit. Daarnaast ontstond er onrust doordat president Sall lang onduidelijkheid liet bestaan over het feit of hij voor een derde termijn zou gaan, terwijl de grondwet er maar twee toestaat. Ook zijn vergeefse poging om de verkiezingen tien maanden uit te stellen, leidde tot grote protesten.