Aanloophuis voor daklozen in Leeuwarden leidde zelfs tot een huwelijk
Mensen een plek bieden waar ze even tot rust kunnen komen en waar een kop koffie en een tosti voor hen klaarstaan. Dat is al veertig jaar de formule van het Aanloophuis van tien kerken in Leeuwarden, onder andere gericht op dak- en thuislozen.
Dertig tot veertig gasten bezoeken op een gemiddelde woensdag-, zaterdag- of zondagmiddag het Aanloophuis aan de Bagijnestraat in het centrum van Leeuwarden, vertelt Sipke Inne van der Meulen. Hij is voorzitter van het bestuur van de stichting, die op 23 maart 1984 werd opgericht en waarin tien plaatselijke kerken samenwerken.
De organisatie ontstond destijds op initiatief van ds. Gerlof van den Berg, gereformeerd predikant in de Friese hoofdstad. Hij signaleerde dat mensen juist in het weekend, als veel instellingen gesloten zijn, behoefte hebben aan een ontmoetingsplek. Het leidde tot de opening van het Aanloophuis, dat nu veertig jaar bestaat. Om het jubileum te vieren, krijgen de gasten woensdagavond een maaltijd aangeboden op een pannenkoekenschip. Zaterdag is er een feestelijke bijeenkomst in de Grote of Jacobijnerkerk.
Voor wie is het Aanloophuis bedoeld?
„Dak- en thuislozen vormen vanouds een belangrijke doelgroep, maar zeker de afgelopen tien jaar is dat wel verbreed. Er komen ook mensen met sociale problemen. Sommigen hebben doordeweeks gewoon werk, maar zitten in het weekend in hun eentje thuis en hebben dan de behoefte om een kop koffie in het Aanloophuis te drinken. We hebben veel vaste gasten.”
Wat heeft het Aanloophuis hun verder te bieden?
„De essentie is dat we mensen ontvangen die een plek zoeken waar ze even kunnen zitten en een praatje kunnen maken, of juist niet. Ook kunnen gasten hier hun kleren wassen of douchen. Dat is soms wel handig.”
Helpt u mensen ook structureel verder?
Stellig: „Nee. We zijn geen hulpverlenende instantie. We werken zoals veel aanloophuizen volgens de presentiemethode. Daarin scholen we onze vrijwilligers, die met één betaalde coördinator samenwerken. Bij ons mogen mensen er gewoon zijn en we luisteren naar hen. Natuurlijk wordt er weleens gezegd: „Zou je niet dit of dat?” Maar dat gebeurt altijd vrijblijvend.
Vorig jaar was er een bruiloft van twee mensen die elkaar in het Aanloophuis hebben leren kennen.
We werken wel samen met andere initiatieven zoals SchuldHulpMaatje. Daar kunnen we mensen naar doorverwijzen. Ook hebben we wekelijks contact met het Leger des Heils in Leeuwarden, dat meer gespecialiseerd is in alcohol- en drugsverslaving. We weten het van elkaar als een bezoeker een tijdelijke sanctie opgelegd heeft gekregen, bijvoorbeeld omdat een discussie zo hoog opliep dat andere bezoekers in een centrale ruimte zich niet meer prettig voelden.”
Heeft het Aanloophuis behalve een diaconale ook een missionaire functie?
„Het meeste wat we doen is diaconaal. In het Aanloophuis wordt niet geëvangeliseerd. Wel heeft de straatpastor uit Leeuwarden, die niet onder onze stichting valt, hier op woensdagmiddag een spreekuur. Ook is er één keer in de twee weken op zondagmiddag een kleinschalige viering. Die houden we op de bovenste verdieping van het gebouw, waar we ook een hoekje hebben om bezoekers te herdenken die in de loop der jaren zijn overleden.”
Welke mooie momenten blijven u bij?
„Ik ben vooral bestuurlijk betrokken, maar hoor wel de verhalen van de coördinator en onze vrijwilligers. Twee jaar terug vierde een van onze gasten in het Aanloophuis zijn tachtigste verjaardag. Hij liet hier een Chinees buffet klaarzetten. Vorig jaar was er een bruiloft van twee mensen die elkaar hier hebben leren kennen. Ze kwamen van het gemeentehuis naar het Aanloophuis voor koffie met iets lekkers erbij. Dat zijn mooie momenten.”
Vijf vragen aan Sipke Inne van der Meulen, voorzitter jubilerend Aanloophuis Leeuwarden