Asielzoekers uit Jemen krijgen niet meer standaard een status
Mensen uit Jemen die in Nederland asiel aanvragen, krijgen voortaan niet meer een status enkel door de burgeroorlog daar. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal voortaan ook weer kijken naar de individuele risico’s die iemand daar loopt. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kondigt de wijziging in een Kamerbrief aan.
Wel zullen journalisten en (politiek) activisten aangemerkt worden als risicogroep, omdat zij te maken krijgen met intimidatie, willekeurige detentie, verdwijning of moord. Ook voor (alleenstaande) vrouwen is de situatie in het Arabische land verslechterd door toenemend gendergerelateerd geweld, blijkt uit een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zij worden opgenomen als risicogroep zodat ze sneller in aanmerking komen voor een verblijfsstatus.
In het Arabische land woedt al sinds 2015 een burgeroorlog. De regering strijdt onder meer tegen de radicaalislamitische Houthirebellen. Door het aanhoudende conflict leeft de bevolking in grote armoede en is er amper voedsel.
Van der Burg schrijft dat de veiligheidssituatie in Jemen iets is verbeterd na een „de facto bestand” dat heeft geleid tot „een substantiële daling van gevechtshandelingen” Ook het aantal doden en gewonden onder de bevolking nam flink af, vooral in vergelijking met het begin van de strijd. Toch blijft de veiligheidssituatie fragiel volgens Van der Burg en de humanitaire situatie slecht. Mede door de zorgwekkende situatie heeft de beleidsaanpassing geen gevolgen voor de Jemenieten die al een verblijfsvergunning ontvingen.
Jemenieten zijn in grootte de derde groep mensen die asiel vragen in Nederland. De Syriërs vormen verreweg de grootste groep vluchtelingen. Voor hen blijft de speciale regeling bestaan om aanvragen sneller in te willigen.