Grote meningsverschillen in raad Rotterdam over nieuw woonbeleid
De Rotterdamse gemeenteraad stemt donderdagavond in met de Woonvisie, de nota over het toekomstige huisvestingsbeleid van de stad. De visie, gesteund door de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, D66, VVD en DENK, zal niet met algemene stemmen worden aangenomen. De oppositie vindt de plannen, zeker voor lage- en middeninkomens, lang niet ver genoeg gaan.
In de nota staan de concrete acties voor de komende vijf jaar en de koers van de stad tot 2040 omschreven. In dat jaar moet er wat het stadsbestuur betreft „een fijn en betaalbaar huis voor iedereen beschikbaar zijn, want er is op alle fronten een woningtekort”. Rotterdam wil jaarlijks zeker 3500 tot 4000 woningen bouwen. Naast nieuwbouw, verbouwen en optoppen (verhogen van bestaande gebouwen) moeten tienduizenden woningen worden verduurzaamd en opgeknapt. Ook moet de bouw sneller, is in de plannen te lezen.
Topprioriteit voor het college van burgemeester en wethouders zijn betaalbare woningen in het middensegment. Dat zijn woningen die ongeveer tussen de 800 (de sociale huurgrens) en 1100 euro per maand kosten. In deze categorie is de woningnood het grootst. De bestaande voorraad voldoet volgens het college niet overal aan de huidige kwaliteitseisen. „Het gaat dan bijvoorbeeld om slechte isolatie, funderingsproblemen en achterstallig onderhoud. Slechte isolatie in combinatie met hoge energieprijzen hebben veel Rotterdammers met een laag inkomen de afgelopen tijd in de problemen gebracht”, stelt het college.
Oppositiepartijen vinden dat er te weinig betaalbare woningen bijkomen en beschuldigen bouwwethouder Chantal Zeegers van slapte. Ze dienden dan ook vele tientallen moties en amendementen in. Volgens GroenLinks is er een grote mismatch tussen vraag en aanbod. Dure huizen zijn moeilijk te slijten, de gemiddelde huizenprijs ligt op 400.000 euro en duizenden Rotterdammers kunnen niet starten in of doorstromen naar een betaalbare woning.
Volgens SP-raadslid Theo Coskun is de visie vooral oude wijn in nieuwe zakken: „Het is een bedroevende tranentrekkende tragedie, zo’n Woonvisie. Rotterdam is een soort Dubai aan de Maas aan het worden. Politieagenten en leraren zijn overgeleverd aan de grillen van projectontwikkelaars en huisjesmelkers. Er wordt door het college een vals onderscheid gemaakt tussen de sociale en middengroepen. De sociale woningbouw staat, door het VVD-beleid, alleen nog maar voor wat ziek zwak en misselijk is.”