Kerkklok en carillon Ten Boer maken te veel geluid
Zo’n 45 bewoners van het Groningse dorp Ten Boer gingen dinsdagavond in het ”Buurhoes” in gesprek over het gebruik van de vijftien klokken in de dakruiter van de Kloosterkerk. De belangrijkste uitkomst was dat klok en carillon bij de identiteit van het dorp horen en ook in gebruik moeten blijven.
Momenteel is het carillon niet te horen, omdat verschillende onderdelen versleten zijn. Medio mei is het herstel van het carillon afgerond. Dan zal het niet direct weer te horen zijn, omdat de gemeente Groningen, waaronder Ten Boer sinds 2019 valt, eerst alle voorstellen van de bewoners door wil rekenen.
Trillingen
Iemand stelde dinsdag de vraag of de dakruiter ook op de lange termijn de trillingen van de klokken aankan. Of verzwakt daardoor de constructie? Een andere opmerking betrof het anders afstellen van de kleppen of lamellen in de dakruiter, zodat het geluid minder direct op de gevels van woningen weerkaatst.
Volgens Jan Pastoor, technisch specialist bij de gemeente Groningen, levert dat een besparing op van krap 2 decibel.
Inwoners verschillen van mening over de noodzaak om de klok om 8.00 uur, 12.00 uur en 18.00 uur twee minuten te laten beieren, als herinnering aan het begin en einde van de werkdag en de start van de schafttijd.
Compromisvoorstellen op dit punt lijken kansrijk, zo bleek dinsdag. Vooral het gebeier om 8.00 uur en op zaterdag lijkt ter discussie te staan – met het beieren zijn 80 slagen te horen.
Wijsjes
De speeltijd van het carillon wordt mogelijk ingeperkt tot het eerste en derde kwartier. Het verzoek was om de muziekjes meer te variëren. Pastoor gaf aan dat er op de nieuwe apparatuur zestig wijsjes geprogrammeerd kunnen worden. Op dit moment is de klok die de uren slaat niet tussen 22.00 uur en 8.00 uur te horen. Voor de meeste aanwezigen lijkt dat aanvaardbaar.
De luidklok voor de kerk-, rouw- en trouwdiensten zal altijd gebruikt kunnen worden. Dat gebruik valt onder de vrijheid van godsdienst, zoals in de Zondagswet is omschreven.
De gemeente Groningen zal als eigenaar van de dakruiter en daarmee van de klok en het carillon een omgevingsvergunning aan moeten vragen voor de overschrijding van de toegestane geluidsnorm. Dat kan betekenen dat er een ontheffing komt voor het gemeten geluid of dat er aanvullende maatregelen genomen moeten worden.
In de komende maanden moet blijken wat de beste oplossing is. Ook wordt er een keer ’s nachts gemeten, als de klok slaat. Als de resultaten er zijn, krijgen alle bewoners van Ten Boer de gelegenheid om te reageren op de voorstellen.
Geluidsoverlast
De bijeenkomst dinsdag was nodig omdat er in november uit een meting in de Harm Westerstraat bleek dat er sprake is van geluidsoverlast door de klokken. Om 12.00 uur is zowel de klok –twaalf slagen–, het carillon en het beieren van de klok te horen.
Vorig jaar kwamen er bij de gemeente Groningen diverse meldingen binnen.