Tour in Leeuwarden belicht „eeuwenoude paasverhaal” met artiesten en „discipelmakers”
Het „eeuwenoude paasverhaal van hoop, vergeving en overwinning” bekendmaken aan inwoners van Leeuwarden. Dat is het doel van een campagne in de Friese hoofdstad. De organisatoren hopen 10 procent van de bevolking te bereiken.
De ”Je bent niet alleen tour” gaat donderdagavond van start met een ”student event” in de Neushoorn, een soort poppodium in Leeuwarden, zegt Klaske Jellema van de missionaire organisatie Jeugd met een Opdracht (JmeO). Daarna volgen „muziekspektakels” op vier andere locaties in de stad, die zo’n 125.000 inwoners telt.
Ook staan er bijeenkomsten op middelbare scholen op het programma. Daarnaast zijn er diaconale activiteiten gepland, in samenwerking met onder meer de voedselbank en Stichting Present, om „met daden Gods liefde te laten zien”. Ook heeft er op twee zaterdagen straatevangelisatie plaats.
Bij de organisatie van het twee weken durende evenement werkt JmeO samen met ruim tien kerken en christelijke organisaties in Leeuwarden. Het programma sluit voor een groot deel aan bij bestaande initiatieven van de lokale kerken, zegt Jellema, „want er wordt al veel geëvangeliseerd. We hopen dat door deze campagne meer gemeenteleden met deze activiteiten kennismaken en dat die daardoor een boost krijgen.”
Spiegelverhaal
Aan vijf grote bijeenkomsten werken onder anderen „vertellers, artiesten en acrobaten” mee. Voor Jellema staat dat niet op gespannen voet met de Bijbelse boodschap. „We zoeken aansluiting bij de generatie van nu en leggen een link tussen het eeuwenoude verhaal van Pasen en onze tijd. Het gaat om een soort spiegelverhaal waarmee mensen zich kunnen identificeren.”
Een van de artiesten is de Friese zanger Syb van der Ploeg. „Jezus wordt gekruisigd, maar staat ook weer op. Aan het eind van het programma zingt Syb in het Fries het lied ”Een nieuwe dag”, dat hier behoorlijk bekend is. Daarmee hopen we dicht bij mensen te komen.”
Op de vraag welke plaats thema’s zoals zonde, vergeving en verzoening in het programma hebben, zegt Jellema: „Dat is juist waar het over gaat. Vergeving, verlossing van de zonde: ik denk dat dat de paasboodschap is. Jezus komt in de plaats te staan van Barabbas en wil ook in jouw plaats staan. Dat is de kern. Je mag al je sores aan Jezus geven. Die boodschap is onveranderd en staat als een huis.”
Kruis
Tijdens de bijeenkomsten kunnen bezoekers naar een groot kruis gaan. Daar zijn zogeheten „discipelmakers” aanwezig voor persoonlijke gesprekken. „Zij bieden ook de mogelijkheid met bezoekers in contact te blijven. Het gaat er niet om dat mensen de volgende week meteen in de kerk zitten, maar wel dat ze ontdekken Wie Jezus voor hen persoonlijk is en dat ze met hun vragen bij iemand terechtkunnen.”
Aan de ”Je bent niet alleen tour” ging een maandenlange voorbereiding vooraf. Zo volgden meer dan 120 mensen de drie avonden durende training ”Het Evangelie in vier woorden”. „Deze is gebaseerd op een boek van Bart Hesseling en wil gemeenteleden helpen om het Evangelie te delen met bijvoorbeeld hun buurvrouw.”
De campagne wordt afgesloten met een openluchtbijeenkomst op de avond van eerste paasdag, op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. „Dat is een bekend plein, waar we 5000 mensen kunnen ontvangen. We verwachten dat er ook zo veel zullen komen.”
Na Pasen is niet alles ineens voorbij, zegt Jellema. „We hopen dat de discipelmakers met mensen in contact blijven. Vanaf september zal er een interkerkelijke Alpha-cursus worden aangeboden en we hopen de bezoekers van ons ”kids event” te kunnen uitnodigen voor andere activiteiten voor kinderen. Ook hopen we dat er door deze campagne meer mensen worden gemobiliseerd om te blijven bidden voor de stad.”