Is een boa met een hoofddoek minder betrouwbaar?
Minister Yeşilgöz wil buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) een verbod op religieuze kledingsuitingen opleggen, zoals bijvoorbeeld een hoofddoekje. Maar zij is niet de werkgever van de boa’s. Dat zijn de gemeenten en tenminste zes van hen zien zo’n verbod niet zitten. Toch wil de minister een poging wagen, want zij gaat wel over de eisen van bekwaamheid en betrouwbaarheid van de boa’s. Maar valt ook het uniform daaronder? En doet een keppeltje of hoofddoek daar wel of geen afbreuk aan?
„Wil minister Yeşilgöz een verbod, dan kan ze dat proberen te regelen via een ministeriële regeling. De kans is groot dat als een boa naar de rechter gaat, deze in het gelijk wordt gesteld,” geeft Jakko aan. Bij politieagenten kan het, maar een hoofddoek of keppeltje bij boa’s verbieden zal lastig worden.
De rechter heeft recent ook een streep gehaald door een ander plan van de minister. Zij vroeg een externe veiligheidsadviseur in Ter Apel een proef te starten voor het versneld afwikkelen van kansarme asielverzoeken. De asielzoekers in kwestie werden daarbij opgevangen in een afgeschermde locatie waarbij hun bewegingsvrijheid werd beperkt. Een Algerijn spande een rechtszaak aan en werd door de rechter in het gelijk gesteld. Als er straks een rechts kabinet aantreedt, is de kans volgens Jakko groot dat wetgeving en overheidsbeleid vaker gaan botsen.
Donderdag presenteert informateur Kim Putters naar verwachting zijn eindrapport. „PVV, VVD, NSC en BBB lijken af te stevenen op een extraparlementair kabinet, maar inmiddels lijkt dat een toverformule te zijn geworden. Ik denk dat het een tussenvariant wordt, want de fracties van de vier partijen lijken hoe dan ook betrokken te willen blijven bij het opstellen van het regeringsprogramma,” zegt Jakko.
Luister de podcast: