Ex-nazi’s veroordeeld in Keulen
Na een proces van bijna vier maanden worden op 11 februari 1980 in Keulen de ex-nazi’s Kurt Lischka, Herbert Martin Hagen en Ernst Heinrichsohn veroordeeld.
De drie zijn medeplichtig aan de deportatie en de dood van bijna 80.000 Franse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meesten van deze joden zijn omgekomen in concentratiekampen in Auschwitz, Sobibor, Maidanek, Kaunas-Reval en Buchenwald.De drie nazi’s zien direct na de oorlog kans onder hun eigen naam in Duitsland verder te leven. Ze worden gezocht in Frankrijk. Hagen is zelfs directeur van een industriële onderneming. Voor Ernst Heinrichsohn is zelfs het proces lange tijd geen enkel beletsel om aan te blijven als CSU-burgemeester van het Beierse Burgstadt. Later wordt hij toch tot aftreden gedwongen.
In de oorlog is Adolph Eichmann een van Hagens leidinggevenden. Zelf is hij tijdens de oorlog hoofd van de SD in Bordeaux. In 1942 wordt de nazi de politieke assistent van generaal Karl Oberg, commandant van de SS in Frankrijk. Lischka is tijdens de oorlog de tweede man bij de beruchte Sicherheidsdienst (SD) in Parijs. Ook is hij chef van de Gestapo in Keulen
De 70-jarige Lischka is tijdens het proces in 1980 aanvankelijk hoofdverdachte. Het proces spitst zich echter steeds meer toe op de ”filosoof achter de jodenvernietiging”, de 67-jarige Hagen, en op Heinrichsohn (59). Hagen krijgt twaalf jaar gevangenisstraf, Lischka tien en Heinrichsohn zes jaar.
De veroordelingen zijn het resultaat van meer dan tien jaar werk van Serge Klarsfeld en zijn vrouw Beate. Het Duitse paar is zijn leven lang bezig om de schande van de nazi’s uit te wissen. Zij verzamelen meer dan dertien banden met documenten over deze drie nazi’s.