Groen & duurzaamheidsprekend rd

„Duurzaamheid past binnen christelijke deugden”

Een christen mag wel wat meer tijd in de natuur doorbrengen, vindt Klaas-Hemke van Meekeren. In Sprekend RD breekt de zogenaamde ‘polderprof’ en weduwnaar van milieudeskundige Martine Vonk een lans voor het buitenleven. „Wie meer oog heeft voor de natuur, krijgt ook meer oog voor een duurzaam leven.”

Redactie podcast
8 March 2024 16:00Gewijzigd op 8 March 2024 21:43
beeld RD
beeld RD

Komende week organiseert voor het Reformatorisch Dagblad opnieuw de Week van de Schepping. Voor Van Meekeren is dat een aangelegen onderwerp. Tijdens zijn huwelijk met Martine Vonk –ze overleed in 2019 aan de gevolgen van borstkanker– leerde hij om bewuste keuzes te maken. Dat ging niet helemaal vanzelf, vertelt hij. „Ik hield ook van lappen vlees. Maar gaandeweg ben ik hierin wat veranderd.”

Nu zijn vrouw niet meer leeft, zet Van Meekeren de duurzame levensstijl voort. Hij heeft vanuit zichzelf veel met de natuur. Als polderprof ontwikkelt hij ruimtelijke plannen met biodiversiteit voor bedrijven, particulieren en overheden. Bovendien beheert Van Meekeren een eigen stukje land, dat hij zijn ‘polderlaboratorium’ noemt. „Ik heb een druk hoofd, waar veel in gebeurt. Op dat landje aard ik en kom ik tot rust.”

Hij zette enige tijd geleden vanuit zijn kerkelijke gemeente bovendien de Forest Church op, waarmee hij elke paar weken de natuur intrekt voor een ‘buitendienst’. „De natuur is ook een boek waaruit we God kunnen leren kennen. Ik ervaar veel van Wie God is in de schepping.”

In de podcast gaat Van Meekeren in op de vraag of christenen wel genoeg bezig met het thema duurzaamheid. Hij ziet dat dit thema ten opzichte van vroeger veel meer speelt in kerken. Wel mag er wat hem betreft meer aandacht komen voor de schepping. Hij werpt zich graag op als pleitbezorger van de natuur. Wie daar meer oog voor heeft, gaat namelijk automatisch ook meer aan de slag met duurzaamheid, denkt Van Meekeren. „Een duurzame levensstijl past binnen de christelijke deugden.”

Voor de mensen die niet zoveel met groen of duurzaamheid hebben, heeft hij een tip: „Begin met iets kleins. Kweek bijvoorbeeld iets wat je kunt eten. En heb je daar lol in, pak dan weer iets op. Het hoeft niet allemaal ineens. Maar we hebben wel degelijk invloed op onze leefomgeving.”

Beluister hier de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer