Papegaaienziekte bij 21 mensen in Nederland sinds kerst
In ons land zijn sinds de kerst bij mensen 21 besmettingen geconstateerd met de zogenoemde papegaaienziekte. Mensen lopen deze ontsteking van de luchtwegen op door contact met allerlei vogels, die de kwaal kunnen verspreiden via snot en oogvocht. In de winter van 2019 op 2020 was het aantal besmettingen op hetzelfde niveau als nu. Dit is eens zoveel als normaal, gerekend over de afgelopen tien jaar, bevestigt gezondheidsinstituut RIVM een bericht uit De Telegraaf.
Papegaaienziekte (psittacose) wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci en is een zoönose die volgens het RIVM niet alleen door papegaaien, maar ook door parkieten, pluimvee, duiven, eenden, kalkoenen, kanaries en nog andere vogels kan worden overgebracht.
„De infectie kan (vrijwel) zonder symptomen verlopen, maar kan zich ook uiten als griepachtig ziektebeeld of ernstigere vormen waarvoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Ernstigere vormen zijn bijvoorbeeld longontsteking of bloedvergiftiging waarbij meerdere organen minder kunnen gaan functioneren of uitvallen”, aldus het RIVM.
Het risico op besmetting kan worden verminderd door het dragen van handschoenen, beschermende kleding en een mond-neusmasker tijdens contact met mogelijk besmette vogels. Wie een vogel als huisdier neemt, kan het beestje maar beter eerst uit voorzorg op besmetting laten testen, zegt het RIVM op zijn website. De dieren kunnen zelf ook heel ziek worden en sterven door de bacterie, maar ook geen verschijnselen vertonen.
De huidige besmettingen worden uit het hele land gemeld. In 2007 raakten 42 mensen besmet op een vogelshow in het Gelderse Weurt.