Binnenland

Tweede Kamer tegen voorstel om wietproef te pauzeren

De omstreden wietproef van Rutte III hoeft wat de Tweede Kamer betreft niet de ijskast in totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

Redactie politiek
5 March 2024 15:58Gewijzigd op 7 March 2024 12:48
D66-Kamerlid Joost Sneller.  beeld ANP, Koen van Weel
D66-Kamerlid Joost Sneller.  beeld ANP, Koen van Weel

Een motie van de PVV om dat te bewerkstelligen kreeg dinsdag alleen de steun van DENK, ChristenUnie, SGP en CDA.

Het experiment is een zwaarbevochten compromis uit 2017 tussen D66, dat de wietteelt wil legaliseren, en het CDA, dat daar faliekant op tegen is. Uiteindelijk vonden partijen elkaar in het plan om telers tijdelijk ontheffing te geven voor het bevoorraden van coffeeshops in tien gemeenten. D66 is ervan overtuigd dat het uit het illegale circuit halen van de cannabisteelt zal zorgen voor minder onveiligheid en criminaliteit in de branche. Daartegenover staan partijen als PVV, CDA, CU en SGP, die vrezen dat regulering drempelverlagend zullen werken en jongeren juist aan zal zetten tot gebruik.

In het debat van vorige week liet NSC haar standpunt over het pauzeren van de proef nog in het midden. Dinsdag bleek de partij uiteindelijk tegen te zijn, evenals BBB en VVD. Daarbij kan de oproep van het demissionaire kabinet om niet de pauzeknop in te drukken een rol hebben gespeeld. Minister Yeşilgöz noemde dat vorige week in een debat onbehoorlijk bestuur. Zij zei dat met het oog op gemeenten die al veel voorbereidingstijd in de proef hebben gestoken, evenals de telers. Die deden allerlei investeringen om aan de eisen over kwaliteit en kwantiteit van hun producten te kunnen voldoen.

Uit een andere stemming van dinsdag bleek echter wel dat het enthousiasme over het experiment sinds de verkiezingen is getemperd. Een door het kabinet al goedgekeurd verzoek van de gemeente Amsterdam om het stadsdeel Amsterdam-Oost als elfde deelnemer toe te voegen aan het experiment werd dinsdag weggestemd. PVV, NSC, BBB, CDA, CU, DENK en SGP keerden zich tegen dat voornemen.

De Amsterdamse burgemeester Halsema is daarover gepikeerd. „Met het experiment wordt de toegang voor jongeren tot drugs helemaal niet groter, alleen wordt de distributie en productie uit handen van criminelen gehaald. Dat beschermt juist de volksgezondheid en vergemakkelijkt handhavingsbeleid”, aldus Halsema in een schriftelijke verklaring.

Een motie van SGP-Kamerlid Van Dijk om een in 2017 door de Tweede Kamer aanvaarde initiatiefwet van D66 over het landelijk reguleren van wietteelt in te trekken, kreeg dinsdag alleen de steun van de PVV. Volgens de SGP’er zijn de wet en het experiment onverenigbaar en heeft de Kamer het recht om aangenomen initiatiefwetten in te trekken. D66-Kamerlid Sneller, die de initiatiefwet van zijn partij verdedigt in de Eerste Kamer, verweet de SGP een gebrek aan democratisch ethos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer