Economie

Stork snapt gesteggel over JSF ook niet meer

Bij Stork weten ze het ook niet meer. Gaat de JSF nu wel of niet door? Het bedrijf wil de stemming van morgen afwachten. „Het zal erom spannen”, aldus D. Kors van Stork zaterdagavond. „Afgelopen week zei fractievoorzitter Melkert nog dat de PvdA voor zou stemmen. De situatie verandert per dag.”

ANP
22 April 2002 09:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

Speciaal voor Stork is het doorgaan van de vliegtuigbouw belangrijk. Als de Tweede Kamer morgen instemt met de plannen, kan het concern ongeveer de helft van de tegenopdrachten uit de Verenigde Staten tegemoetzien. Dat betekent in twee fases opdrachten ter waarde van 4 tot 5 miljard euro.

„We zijn verrast door de uitspraken van Melkert zaterdagmiddag”, zegt Kors. „Het wordt morgen spannend. Het al dan niet doorgaan hangt af van het stemgedrag van enkele andere partijen.” De race is volgens Stork nog niet gelopen. „Er kan nog van alles gebeuren. Daarom wil ik met een definitieve reactie wachten tot na de stemming.”

Stork spreekt over „bizarre ontwikkelingen.” En ook al gaat de Nederlandse bijdrage vooralsnog niet door, dan nog hoopt Kors dat voor Stork de kansen niet verkeken zijn. „We weten niet of Lockheed met ons verder wil. Het krijgt dan een andere grootheid. We hebben nu al vijftien tot twintig mensen werken in Texas. Vliegtuigbouwer Lockheed hanteert een strakke planning.” Het Amerikaanse bedrijf heeft aangegeven dat Nederland voor 26 april in moet stemmen.

Zo’n 46 instellingen zijn geïnteresseerd in de tegenopdrachten. De ondernemingen, waaronder Philips en Stork, denken ongeveer 8 miljard euro extra omzet binnen te halen.

De eerste opdracht is reeds binnen. Die was voor Stork Aerospace, dat de deuren en het bekabelingssysteem voor het nieuwe toestel zou ontwikkelen. Behalve 44 ondernemingen, willen ook de onderzoeksinstellingen TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) meewerken aan de ontwikkeling van de JSF.

Voor elektronicaconcern Philips ligt er 1,8 miljard euro aan extra omzet te wachten. Het grootste deel van dat bedrag zou gaan naar het bedrijf Hightech Aerospace (voormalig Philips Machinefabrieken), dat Philips vorig jaar al te koop aanbood. De stemming heeft invloed op de verkoopprijs van dat bedrijf. De woordvoerder wil nog niet reageren. „We willen eerst de stemming afwachten.”

Het is volgens Nifarp, de organisatie van bedrijven betrokken bij de JSF, de bedoeling dat 3 procent van de eventuele omzet terugvloeit naar de staat. Dat komt neer op bijna 0,7 miljard euro.

De Nifarp reageerde dit weekeinde fel. „Onbegrijpelijk”, aldus de instelling. De Nifarp claimt dat een eventueel risico door de industrie wordt gedragen. „En niet door de belastingbetaler, zoals Melkert zei”, aldus de Nifarp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer