Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX
Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.
De Chinese regering liet tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres weten dit jaar te mikken op een economische groei van 5 procent. Concrete maatregelen om de kwakkelende economie te ondersteunen bleven echter uit.
De algehele stemming op het Damrak was terughoudend. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Daarnaast wordt vooral gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 852,25 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 895,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.
Informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer waren de sterkste stijgers in de AEX, met plussen tot 0,4 procent. ASMI, Besi en ASML verloren tot 0,6 procent. Maandag wonnen de chipbedrijven nog tot 3 procent door het optimisme in de chipsector over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI).
In de MidKap stond TKH Group onderaan met een min van 3,6 procent. De technologiegroep boekte afgelopen jaar meer omzet en winst. Voor het eerste kwartaal verwacht TKH dat de omzet en het resultaat zullen dalen ten opzichte van een jaar eerder. Voor heel 2024 rekent het bedrijf wel op een verdere groei.
Vivoryon steeg 6 procent. De biotechnoloog zag maandag ruim 90 procent van zijn beurswaarde verdampen door een mislukt onderzoek naar het alzheimermedicijn, dat het bedrijf in ontwikkeling heeft.
In Frankfurt daalde Bayer dik 1 procent. Het Duitse chemieconcern verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Topman Bill Anderson wil het concern, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten, echter niet opsplitsen.
De euro was 1,0850 dollar waard, tegen 1,0861 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 78,33 dollar. Brentolie daalde 0,4 procent prijs tot 82,51 dollar per vat.