De wandeling: Vergezichten bij Ooij
Bij de ouderen is de Ooijpolder bekend van evacuaties en bijna-overstromingen, voor jongere generaties is het een onderdeel van Natura 2000. De rivier de Waal bepaalt hier het landschap.
Wilde paarden, bevers, grote ganzen, gallowayrunderen. Je kunt ze allemaal tegenkomen in de Ooijpolder, hoewel het advies om zeker 25 meter afstand te houden tot de runderen niet vaak in praktijk hoeft te worden gebracht. Alleen in de uiterwaarden langs de Bisonbaai zie ik tijdens de wandeltocht een van die beesten.
Het verharde pad dwars door de polder is wel bezaaid met uitwerpselen van paarden en runderen. De dieren zelf zijn druk met andere zaken en laten zich niet zien. Slechts een groepje ganzen komt luidruchtig overvliegen.
Als uitgangspunt van de wandeling nemen wij restaurant Oortjeshekken, aan de dijk, even buiten het dorpje Ooij. Op deze zonnige doordeweekse dag weten al aardig wat wandel- en natuurliefhebbers het fraaie gebied langs een van de slingers van de rivier de Waal te vinden. In de verte zoeken een paar mensen hun weg. Een hardloper komt puffend voorbij.
Aan de rand van de Ooijpolder bevindt zich een uitgestrekt polderlandschap met her en der een dorpje of boerderij. Bij de uiterwaarden is er uitzicht op de Waal, en in de verte ligt de Nijmeegse Waalbrug.
De rivier bepaalt het landschap, dat voor een groot deel uit wilgenbossen bestaat. Diezelfde rivier zorgde in 1993 voor een bijna-overstroming, die de dorpjes in de omgeving ternauwernood deed ontsnappen aan een evacuatie. In 1995 ging het wel mis: toen moesten duizenden bewoners worden geëvacueerd omdat de Waal buiten zijn oevers was getreden. Een monument herinnert aan die voor de bewoners angstige dagen.
In het hart van de Ooijpolder bevindt zich de Groenlanden, een terrein met vele zand- en kleiputten, ooibossen en open moeras. De uitkijktoren langs het verharde pad biedt een bijzonder uitzicht op het gebied. De toren staat op een met zand opgehoogd deel. Deze ophoging was het gevolg van de aanleg van IJssellinie tussen 1950 en 1955.
Er zijn in de Groenlanden verschillende routes mogelijk. Over geasfalteerde wegen, maar ook over onverharde paden. En door het gebied zelf of langs de voet van de dijk. Het moerasbos zelf is niet toegankelijk.
Tegenover restaurant Oortjeshekken ligt de Bisonbaai, een voormalig zandwingat dat in de zomer wordt gebruikt door zwemmers. Helaas is er ook een naaktstrand. Rond de baai loopt een pad door dit buitendijkse gebied. Op een enkele plek is een bruggetje aangebracht.
Busstation Ooij ligt op slechts 1,5 kilometer van het wandelgebied.
>
klompenpaden.nl/klompenpad/rijnstrangenpad
TIP #2
Nijmegen
Wandelen naar de Ooijpolder kan ook vanaf de Waalkade in Nijmegen. De combinatie van natuur en een bezoek aan de oudste stad van Nederland is een mooie mix. Tot het jaar 450 was Nijmegen de meest noordelijke stad van het Romeinse Rijk.
>
bijzonderplekje.nl/stedentrip-10-redenen-nijmegen