Turks-Grieks akkoord over weren illegalen
Turkije en Griekenland hebben naar eigen zeggen een historische overeenkomst gesloten waarin het Griekenland wordt toegestaan om illegale migranten terug te sturen naar Turkije. Over het akkoord, dat in Athene werd getekend, is maandenlang onderhandeld.
Griekenland, dat ieder jaar wordt overspoeld door honderdduizenden illegale migranten, heeft jaren geklaagd over de weigering van Turkije om vluchtelingen terug te nemen die over land en over zee Griekenland proberen binnen te glippen. Veel van deze migranten reizen via Turkije naar Griekenland om zich vervolgens toegang te verschaffen tot andere lidstaten van de Europese Unie.
Op grond van het nieuwe verdrag mag Griekenland illegale migranten binnen veertien dagen na aankomst terugsturen. Het land moet Turkije van tevoren inlichten en bewijzen overleggen dat de vluchtelingen daadwerkelijk via Turks grondgebied op Griekse bodem zijn gekomen. De maatregel geldt niet voor aantoonbaar politieke vluchtelingen. Griekenland en Turkije gaan ook nauwer samenwerken om de mensensmokkel aan te pakken.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, was in Athene voor een ontmoeting met zijn Griekse ambtgenoot George Papandreou. De twee mannen hebben ook overeenkomsten getekend over onderwijssamenwerking, diplomatieke uitwisseling en een gezamenlijk rampenbestrijdingsteam. Ook zullen beide landen proberen een oplossing te vinden voor de hereniging van het verdeelde eiland Cyprus.
De relatie tussen de twee buurlanden, die in de afgelopen 27 jaar drie keer op het punt van oorlog hebben gestaan over grensconflicten, is de afgelopen drie jaar geleidelijk verbeterd.