BinnenlandHondenpoep

Reimerswaal: geen databank in strijd tegen overlast hondenpoep

Het plan om met DNA-testen overlast van hondenpoep aan te pakken in Reimerswaal gaat niet door. Het college van B en W meent dat de komst van een databank met DNA-profielen van honden uit de gemeente op gespannen voet staat met privacyregels.

Jan Dirk van Scheyen
28 February 2024 07:29
beeld ANP, Koen Suyk
beeld ANP, Koen Suyk

Eind september droeg een raadsmeerderheid het college van Reimerswaal via een SGP-motie op om te onderzoeken of het mogelijk is een databank aan te leggen met DNA-profielen van honden en gegevens van hun baasjes. Via zo’n database zouden volgens de motie in de strijd tegen hondenpoep monsters van niet opgeruimde uitwerpselen terug te voeren zijn naar de eigenaren van de viervoeters. Die zouden vervolgens beboet kunnen worden.

Met een advies in de hand van de gemeentelijke Functionaris Gegevensbescherming, heeft verantwoordelijk wethouder Nico van der Hoest (Leefbaar Reimerswaal) besloten de aangenomen motie niet uit te voeren.

Het opslaan en gebruiken van persoonsgegevens zou volgens de wethouder een inbreuk betekenen op de privacy van de hondenbezitters. Een overheid moet derhalve een heel goede reden hebben om zo’n databank aan te leggen en die reden lijkt er niet te zijn. Er zijn namelijk volgens Van der Hoest andere, minder ingrijpende manieren te verzinnen om de overlast door hondenpoep aan te pakken. Te denken valt aan extra schoonmaak van grasveldjes, meer controle en extra opsporingscapaciteit, maatregelen die volgens de wethouder niet of nauwelijks de persoonlijke levenssfeer aantasten.

Hij plaatst ook vraagtekens bij de effectiviteit van de databank, omdat hondenbezitters er alleen op basis van vrijwilligheid gegevens aan hoeven af te staan. Ze kunnen bovendien op elk gewenst moment deze data er weer uit laten verwijderen. Dan is het volgens Van der Hoest de vraag wat de meerwaarde is van zo’n databank.

Tijdens de raadsvergadering op 26 september waarin de door SGP-raadslid Rien Sinke ingediende motie werd aangenomen, liet de wethouder al weten de motie moeilijk uitvoerbaar te vinden. Tegenstanders in de raad wezen op de mogelijk hoge kosten van een database en het bemonsteren van hondenpoep. Ook zou het erg lastig zijn om een DNA-profiel van een hond uit de ontlasting te halen.

Meer over
Regio

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer