Binnenland
Generaal Eichelsheim: je moet alle opties op tafel houden

Voor Nederland is het „nu nog niet opportuun” om te praten over het sturen van militairen naar Oekraïne, zegt generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair van Nederland. „Ik denk dat je alle opties moet openhouden om te zien hoe je Oekraïne het beste kan steunen.”

ANP

De Franse president Emmanuel Macron zei maandagavond na overleg met twintig landen dat het sturen van militairen naar Oekraïne niet meer wordt uitgesloten. De president wilde volgens de generaal hiermee alle opties bespreekbaar maken. Het is een „far end” optie, benadrukt Eichelsheim.

Het is wel voor het eerst dat deze optie publiekelijk naar buiten wordt gebracht, zegt ook de topmilitair. „We hebben deze niet eerder de revue laten passeren.” Maar het is volgens hem nu ook niet aan de orde. Nederland is ook niet gevraagd om troepen te leveren.

Als westerse militairen naar Oekraïne zouden gaan, dan zal dat volgens Eichelsheim in coalitieverband moeten gebeuren. Dus via de NAVO of een coalitie van tien of vijftien landen. „Het zou heel raar zijn als een of twee landen dit zouden gaan doen.” Hij benadrukt dat het sturen van militairen aan de politiek is.

De commandant der strijdkrachten denkt dat er nog wel andere manieren zijn om Kyiv te helpen, zoals meer wapens sturen. „Er zijn nog wel andere mogelijkheden dan nu al denken over soldaten in NAVO-uniform die daar gaan rondlopen.”

Eichelsheim is in Tsjechië om daar wapenfabrieken te bezoeken. In Sternberk ging hij bij een fabriek langs waar door Nederland gefinancierde T-72 tanks worden gemoderniseerd en daarna aan Oekraïne geleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer