Na duizend jaar nieuwe heidense tempel voor Noorse goden in IJsland
Na duizend jaar verrijst er in de IJslandse hoofdstad Reykjavik een nieuwe tempel voor de heidense Ásatrú-religie, die Noorse goden en natuurgeesten vereert.
Dat meldde persbureau Religion News Service (RNS) onlangs.
Ásatrúarfélagið, of kortweg Ásatrú, is met 7000 aanhangers na het christendom de tweede religie van IJsland, dat ruim 387.000 inwoners telt. Vikingen uit Scandinavië brachten de religie in 874 na Christus naar IJsland. Rond het jaar 1000 riep koning Olaf Tryggvason het christendom echter uit tot staatsgodsdienst. Onder leiding van schaapherder en dichter Sveinbjörn Beinteinsson herleefde de Ásatrúreligie vanaf de jaren zeventig. Sinds het jaar 2000 is het aantal aanhangers meer dan vertienvoudigd.
Ásatrú-aanhangers geloven in natuurgeesten die specifieke plaatsen bewonen. Ze vieren de seizoenen, waarbij het Blót (offerfeest) in de winter en de zomer de grootste feesten zijn.
De nieuwe tempel is 800 vierkante meter groot en is ontworpen als een cirkelvormig gebouw dat in een heuvel is ingegraven. Daardoor moet het een reis naar de Noorse onderwereld oproepen. De betonnen structuur van de tempel is al grotendeels gereed.
De eerste helft van de tempel zal binnenkort in gebruik worden genomen. Het gaat hierbij om het ”sanctum”, een heilige ruimte, en om enkele sociale faciliteiten. De tweede fase moet in 2026 klaar zijn.
De opening zal plaatsvinden als IJsland 432.000 inwoners telt. Dat is volgens de huidige allsherjargoði –hogepriester– een gunstig getal.
In de tempel zullen onder meer bruiloften, naamgevingsceremonies en begrafenissen worden gehouden. Ook worden er feestzalen, een bibliotheek en een café gehuisvest.
De tempel zou aanvankelijk al in 2016 geopend moeten zijn, maar de financiële crisis van 2008 en de coronapandemie zorgden voor aanzienlijke vertraging.